2020-12-04 09:54

Hristos a Înviat! Tradiţii românești: Ce e bine de făcut în prima zi de Paște

 |  00:03
Hristos a Înviat! Tradiţii românești: Ce e bine de făcut în prima zi de Paște

Ziua Învierii Domnului, cunoscută şi sub numele de Paşte, începe, din punct de vedere liturgic, sâmbătă noaptea, întrucât se spune că mormântul s-a deschis la miezul nopţii şi atunci a înviat Hristos. Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul "Hristos a înviat!", la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!".

Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos rămâne o taină, fiind mai presus de ceea ce putem noi înțelege cu puterile firii și mai presus de ceea ce putem percepe pe deplin. Tocmai de aceea fiecare Evanghelist prezintă Învierea Domnului Hristos ca realitate, nu o explică şi nu face aprecieri asupra Învierii, ci fiecare prezintă Învierea ca ceva care s-a întâmplat pur şi simplu.

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală - https://www.youtube.com/watch?v=ZkWWh25msMM

Ca orice mare eveniment creștinesc sărbătorit în țara noastră avem și de această dată obiceiuri moștenite din vremuri străvechi, în funcție de regiune. În tradiţia populară, se crede că ouăle de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecând boli şi protejând animalele din gospodărie. În unele zone din România se mai păstrează obiceiul ca dimineaţa, în prima zi de Paste, întreaga familie să se spele pe faţă cu apa neîncepută, în care se pun un ou roşu şi un bănuţ. Se crede că oul roşu are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor şi vrăjilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere şi noroc!

Se spune că astăzi e bine să se ciocnească numai ouă roşii. Dacă ciocneşti ouă albe vei face bube mari cât ouăle, după cum se zice în Mehedinti. Ciocnitul se face cu un anumit ceremonial, fără nici o abatere…

Vei fi voinic tot anul

În ziua de Pasti, în Bucovina, ouăle se ciocnesc numai "cap cu cap", a doua zi, luni, se pot ciocni "cap cu dos", iar în zilele următoare – "dos cu dos". Ieşind de la Sfânta Liturghie, sătenii se aşează la masă şi, după ce au gustat din pască, încep a ciocni ouă roşii. Întâi ciocnesc soţii: nevasta ţine oul şi barbatul zice "Hristos a înviat" şi ciocneşte, iar soţia răspunde "Adevărat a înviat". Ciocnesc apoi părinţii cu copii, părinţii cu celelalte rude, prieteni sau cunoştinţe. Acelaşi obicei este şi în Basarabia, unde se crede că rudele care nu ciocnesc nu se mai întâlnesc pe lumea cealaltă. Regula generală este că dreptul de a lovi oul îi revine barbatului cel mai bătrân, pe când femeia şi cel mai tânăr trebuie să ţină oul pentru a fi ciocnit (credinţă din Banat). Pe valea Bistriţei se zice că cel al cărui ou nu se sparge la Paşti va muri înaintea celuilalt. Dacă spargi oul e semn bun; vei fi voinic tot anul. În Vâlcea este obiceiul ca oul spart să fie mâncat, iar cojile să fie lepădate pe drum. Ouăle se ciocnesc din prima zi de Paşti şi până la Înălţare.

Prin Învierea Domnului se crede că timp de o săptămână porţile Raiului se deschid pentru sufletele reţinute în prinsoarea Iadului, iar Răstignirea, Moartea şi Învierea reprezintă legătura eternă dintre moarte şi viaţă similară renaşterii naturii în fiecare primăvară.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE