2024-04-20 15:29

Fostul general de securitate, Ion Mihai Pacepa s-a STINS din viață

 |  18:41
Fostul general de securitate, Ion Mihai Pacepa s-a STINS din viață

Ion Mihai Pacepa a murit la vârsta de 92 de ani. Spionul de încredere al lui Nicolae Ceaușescu, care în 1978 l-a trădat pe dictator și a cerut azil politic în SUA, a fost infectat cu SARS-COV-2, informează publicația americană The Epoch Times.

Fostul spion a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, cu grad de general-locotenent. După ce a dezertat, Nicolae Ceaușescu a rămas perplex. A fost nevoit să facă schimbări majore în organizarea instituțiilor de spionaj, iar diplomații, demnitarii responsabili cu relațiile externe, au fost schimbați din funcție. 

Ion Mihai Pacepa este considerat unul dintre cei care au contribuit major la căderea comunismului în Europa de Est, compromițând imaginea internă și externă a lui Nicolae Ceaușescu. Un raport al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază „rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, Pacepa „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. 

Fostul om de încredere al dictatorului a publicat în 1987 volumul „Orizonturi Roșii", în care a dezvăluit informații de culise, din cadrul sistemului comunist, inclusiv detalii picante despre viața privată a familiei Ceaușescu. Multe informații au făcut senzație în anii '90, însă nu au fost confirmate de istorici, care consideră aceste amănunte mai degrabă caricaturale, subiective și chiar fictive. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE