2021-03-08 23:30

Facebook a BLOCAT distribuirea știrilor în Australia

 |  19:52
Facebook a BLOCAT distribuirea știrilor în Australia

Compania a luat decizia după ce autorităţile australiene au propus o lege ce prevede ca reţelele sociale să le plătească publisherilor pentru ştirile postate.

Facebook şi-a pus joi în practică ameninţarea din toamnă, când avertizase că va bloca pentru utilizatorii din Australia orice link şi orice postare care conţine ştiri din presă, pentru a nu fi nevoit să le plătească apoi publisherilor. Directorul pentru Australia şi Noua Zeelandă, Will Easton, a precizat că sunt blocate toate linkurile către materiale ale publisherilor australieni - inclusiv pentru utilizatorii din restul lumii - iar utilizatorii din această ţară nu vor putea vedea sau posta conţinut aparţinând vreunui site de ştiri, fie că este australian sau internaţional. 

Potrivit Guardian, au fost afectate şi pagini ale unor instituţii guvernamentale, ONG-uri sau diverse organizaţii non-profit, printre care numeroase spitale. Inclusiv pagina oficială a Facebook a fost blocată. Compania a anunţat că ia măsuri pentru remedierea acestei situaţii.

Măsura a fost luată, potrivită lui Easton, din cauză că autoritatea pentru concurenţă şi protecţie a consumatorilor din Australia intenţionează să adopte o hotărâre prin care reţelele sociale să plăteacă publisherilor pentru ştirile postatea în cadrul reţelei - o măsură similară cu cea care s-a încercat, fără succes, să fie impusă pentru Google în Europa.

Ca urmare, paginile de Facebook ale publicaţiilor australiene sunt goale, iar utilizatorii din această ţară primesc un mesaj de eroare dacă încearcă să distribuie ştiri, scrie Guardian.

Easton susţione că publisherii câştigă mai mult decât Facebook din distribuirea de ştiri pe reţeaua socială. “Sperăm ca, pe viitor, guvernul australian să recunoască valoarea pe care o oferim şi să colaboreze cu noi ca să întărească, nu să limiteze, parteneriatul nostru cu publisherii”.

Oficialii australieni spun că sunt în discuţii cu reprezentanţii Facebook - însă ministrul comunicaţiilor, Paul Fletcher, a afirmat că decizia ridică semne de întrebare privind credibilitatea informaţiilor care sunt disponibile în prezent pe Facebook pentru utilizatorii din ţara sa, în condiţiile în care “sursele serioase şi credibile de ştiri au fost eliminate de pe platformă”. 

Şi Google a ameninţat că se retrage din Australia dacă proiectul de lege este adoptat, dar a semnat în ultimele zile parteneriate cu cei mai mari publisheri din această ţară.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE