2020-12-05 20:04

E Duminica Floriilor. La Mulți Ani celor cu nume de flori!

 |  01:20
E Duminica Floriilor. La Mulți Ani celor cu nume de flori!

Creştinii ortodocşi sărbătoresc azi Duminica Floriilor - Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Patimile şi Învierea Sa. Este unicul moment din viaţa pămîntească a lui Iisus în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

În tradiţia populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajuntând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu. Maica Domnului, vrând să-l vadă pe Hristos răstignit a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile să o treacă, dar nici una n-a voit, numai salcia a întins o cracă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvântat-o, ca să o ducă la biserică, să o slujească preoţii şi să se încingă oamenii cu ea, ca să nu-i doară mijlocul la seceratul grâului…

Predici și însemnări de călătorie

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea acestei sărbători.

În vechime, Duminica Floriilor era începutul săptămânii numită pe atunci a Paştilor. Mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei. Se mai numea şi Duminica graţierilor pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

Potrivit tradiției populare

Sărbătoarea de azi semnifică reînvierea naturii, în tradiția populară. De Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toţi cei cu nume de flori, prin urmare le urăm La Mulți Ani!

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Această zi semnifică reînvierea naturii prin înflorirea salciei, a pomilor fructiferi şi a florilor, în general. Tradiţia noastră populară atribuie salciei gestul de smerită aplecare în faţa Mântuitorului lumii. Ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Iisus în Ierusalim. Salcia se duce, de obicei, la biserică spre a fi sfinţită şi cu ea se împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele.

Potrivit tradiției populare, în unele zone ale țării noastre, în vreme de furtună se pun muguri din salciile de la Florii pe foc, pentru a împrăştia norii şi grindina, existând convingerea că familia va fi protejată de dezastre. De asemenea, tot în unele zone ale țării, apicultorii înconjoară, în ziua de Florii, stupii cu ramuri de salcie, iar ţăranii cred în efectul miraculos al acestor muguri, îngropându-i sub brazdă.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-12

Mai multe imagini:
E Duminica Floriilor. La Mulți Ani celor cu nume de flori!
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE