2024-04-20 09:29

DESCOPERIRE arheologică surprinzătoare la Botoșani: Schelet uman ce aparţine culturii Yamnaya

 |  20:49
DESCOPERIRE arheologică surprinzătoare la Botoșani: Schelet uman ce aparţine culturii Yamnaya

Un schelet uman vechi de peste 3.000 de ani a fost găsit în urma unor săpături arheologice în județul Botoșani. Acesta a fost transferat la Iași pentru a fi analizat de specialiști.

O echipă formată din arheologi de la Muzeul Judeţean Botoşani, în parteneriat cu arheologi şi antropologi de la Institutul de arheologie din Iaşi, precum şi arheologi de la Universitatea din Opava şi de la Muzeul Sileziei din Cehia, au efectuat săpăturile arheologice. 

"Începând din anul 2018 efectuăm cercetări de suprafaţă în zonă şi cu ocazia unei vizite în teren, împreună cu colegi de la Institutul de arheologie din Iaşi, am identificat urmele a doi tumuli, două monumente funerare de mari dimensiuni, destul de aplatizate din cauza agriculturii şi pe care am decis, recent, să îi studiem, având în vedere că ei se deteriorează în fiecare an tot mai mult.

Am urmărit recuperarea informaţiei ştiinţifice, în cea mai mare parte, precum şi documentarea urmelor lăsate, identificând deocamdată un singur schelet.

Scheletul aparţine începutului Epocii bronzului, respectiv culturii Yamnaya care este cunoscută destul de puţin pe teritoriul judeţului Botoşani", a declarat şefa Secţiei de arheologie a Muzeului Judeţean Botoşani, Adela Kovacs.

Aceasta a mai adăugat faptul că scheletul face referire la "ritualurile funerare practicate în acea perioadă".

"Scheletul păstrează urme de ocru roşu, o substanţă care a fost pusă pe defunct, în zona capului şi în zona picioarelor, pentru a sublinia un rit legat de renaştere, de sânge, de lumea cealaltă.

Poziţia corpului este una chircită. Iniţial, a fost aşezat pe spate, cu genunchii aduşi către piept, care sugerează poziţia fetală. Această poziţie a bebeluşului reprezintă redarea pământului pentru o viitoare naştere", a explicat Ana Kovacs, potrivit Agerpres.

Yamnaya este poporul misterios, strămoş al europenilor de astăzi, după cum susţine o teorie care a revenit în atenţia specialiştilor şi a publicului larg, susţinută de tot mai mulţi istorici, bioantropologi şi geneticieni, în lumina noilor cercetări făcute cu tehnologie de vârf.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE