2020-11-26 03:53

De azi începe Săptămâna Patimilor. Ce însemnătate are fiecare zi, înainte de Înviere

 |  00:05
De azi începe Săptămâna Patimilor. Ce însemnătate are fiecare zi, înainte de Înviere

După Sărbătoarea de Florii - Intrarea lui Iisus în Ierusalim, pentru credincioșii ortodocși începe Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Aceasta este săptămâna când credincioșii se pregătesc de Înviere. Azi în biserici are loc Denia din Lunea Mare, care va începe la ora 18.00, dar din cauza crizei produse de coronavirus credincioșii nu vor putea merge la biserică. Slujba va putea fi ascultată însă online sau văzută la tv, pe postul Trinitas.

Săptămâna Mare are menirea împărtășirii chinurilor lui Iisus. În fiecare zi se face slujba deniilor, în care preoții și credincioșii urmează drumul lui Iisus spre Răstignire și Înviere. Biserica sfătuiește să ne pregătim în această săptămâna, ținând post, pe cât stă în putința fiecăruia.

Pe 13 aprilie, va avea loc Prima Denie din Lunea Mare, iar credincionșii nu vor putea să meargă de această dată la biserică, din cauza epidemiei de coronavirus. Deniile în lumea religioasă sunt cultul divin ortodox, iar zilele de luni, marți și miercuri din Săptămâna Mare sunt pregătitoare pentru orice persoană credincioasă pentru a înțelege venirea, patimile și moartea lui Iisus Hristos. Fiecare zi din această săptămână are o semnificatie aparte in desfășurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului. Primele trei zile se numesc mari si sfinte. A patra zi, joi, marchează cea din urma Cina a Domnului cu ucenicii Sai, Cina cea de Taină, si trădarea lui Iuda.

A cincea zi, vineri, numită și "Paștile Crucii" sau Vinerea Mare, este cu adevărat începutul Paștelui, iar sâmbăta este ziua în care tristețea este transformată în bucurie, prin Înviere.

Alături de ucenicii Săi

Tot luni, în timpul Deniei se face pomenirea smochinului neroditor, care a fost blestemat de Hristos să se usuce pentru a nu face roade. Aceasta este de fapt o pildă dată omului, că Dumnezeu înseamnă atât iubire cât și dreptate. Așadar, la judecata de apoi,Dumnezeu va pedepsi pe cei care nu au rodit.

Deniile din Săptămână Mare vor continua și în Marțea Mare. În urcuşul Mântuitorului spre Golgota, a doua zi din Săptămâna Patimilor este închinată unui alt moment semnificativ. În acea zi de marţi, Iisus a fost întâmpinat de zece fecioare - cinci înţelepte şi cinci neînţelepte. Primele cinci fecioare erau renumite pentru credinţa lor şi l-au aşteptat pe Iisus cu „uleiul smereniei şi luminii”. Faptele lor demne de laudă - virtutea şi credinţa - au reprezentat candelele călăuzitoare pe drumul spre lumină. Celelalte fecioare, neînţelepte (nebune, cum spune Evanghelia lui Matei), au uitat ce înseamnă virtutea. Când a venit Mirele, candela fiecăreia era goală. Pilda acestei denii ne aminteşte că trebuie să fim pregătiţi sufleteşte pentru a-L urma pe Iisus, pentru că nimeni nu ştie când vine „ceasul acela”.

În ceea ce privește ziua de miercuri, întreaga zi Iisus a petrecut-o în Betania, alături de ucenicii Săi. În tot acest timp, la Ierusalim se uneltea răzbunarea fariseilor și cărturarilor. Ei s-au strâns și au hotărât în unanimitate moartea Mântuitorului. E ziua în care începe trădarea lui Iuda. Ziua de miercuri este zi de post. E una din cele două zile ale săptămânii în care trebuie să postească creștinii de-a lungul anului.

Denia din Joia Mare este cea mai importantă. Se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Crucea cu Mântuitorul răstignit. Este ziua cu Cina cea de Taină, O dată cu venirea serii, Iisus s-a îndreptat spre locul de cină - Cină cea de Taină, cu ucenicii Săi, pentru ultima oară. Înainte de a se așeza la masă, a spălat picioarele ucenicilor, printre care se află și Iuda, trădătorul. După ce a binecuvântat masa, le-a spus: "Adevăr zic vouă că unul dintre voi Mă va vinde!". După cină, Iisus intră în grădina și se roagă. Grădina se umple de ostași. Trădătorul, Iuda, se apropie de învățător și-l sărută, arătând astfel pe Cel vândut pe 30 de arginți.

În seara de vineri e Prohodul Domnului. E cea mai frumoasă denie, iar icoana Domnului e purtată în jurul bisericii. Vineri începe drumul crucii…Golgota geme vineri sub cea mai grea povară…

Sâmbăta din Săptămâna Mare este zi de doliu, în care creștinii se roagă și postesc. Este ziua premergătoare Paștilor, în care credincioșii se pregătesc să-l întâmpine pe Hristos Cel Înviat. Conform tradiției creștine, nu se oficiază slujbe în biserici pentru că Iisus, fiind în mormânt, nu poate fi invocat. Sear se împodobesc locașurile de rugăciune, îndepărtându-se lucrurile de doliu din biserică, pentru a preîntâmpina Învierea.

Foto: Jurnal Spiritual


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE