2024-04-20 14:34

Cum îți afectează sănătatea trecerea la ora de VARĂ

 |  21:50
Cum îți afectează sănătatea trecerea la ora de VARĂ

Deși în multe țări se practică trecerea ora de vară, din ce în ce mai multe studii indică riscurile pentru sănătate asociate cu aceste schimbări de oră. România trece la ora de vară sâmbătă noaptea, astfel încât ora 3 devine ora 4.

Cercetările arată din ce în ce mai mult că schimbarea orară anuală poate avea consecințe dăunătoare neintenționate asupra sănătății.

De fapt, Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) citează riscurile pentru sănătate pe termen scurt și lung ca bază a argumentului lor pentru a elimina trecerea la ora de vară, potrivit unei declarații publicată în octombrie 2020 în Journal of Clinical Sleep Medicine.

“Întreruperea somnului timp de o oră într-o noapte s-ar putea să nu pară atât de dăunătoare sănătății la prima vedere”, spune dr. Michael Awad, șef de chirurgie a somnului la Northwestern Medicine din Chicago. “Dar, ora pierdută poate avea efecte semnificative, mai ales în rândul multora dintre noi care dorm mai puțin decât cele șapte până la nouă ore recomandate”, explică dr. Awad.

O cercetare publicată în februarie 2020 în Current Biology arată că trecerea la ora de vară este asociată cu o creștere de 6% a accidentelor de mașini fatale în prima săptămână. „Este un număr cu adevărat semnificativ”, spune Awad.

În mod similar, un studiu publicat în octombrie 2018 în Journal of Biological Rhythms a constatat o creștere semnificativă a accidentelor generale și a vizitelor în camera de urgență după schimbarea orei în primăvară.

Un alt studiu, care a urmărit lucrătorii din domeniul sănătății timp de opt ani, a dezvăluit o creștere cu 18% în medie a erorilor umane legate de siguranță în prima săptămână după trecerea la ora de vară. Datele au publicate în aprilie 2020 în Sleep.

Organismul uman se va adapta la noul program după câteva zile sau o săptămână, dar există dovezi că schimbarea ar putea afecta în continuare sănătatea umană și mai precis sănătatea inimii.

De exemplu, cercetătorii au descoperit o creștere cu 24% a riscului de infarct miocardic în prima zi de luni după trecerea la ora de vară. Acest risc s-a diminuat pe parcursul săptămânii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri



PUBLICITATE





PUBLICITATE