2020-12-04 00:40

Ce să nu faceți în VINEREA MARE, cea mai tristă zi din an

 |  20:26
Ce să nu faceți în VINEREA MARE, cea mai tristă zi din an

Vinerea Mare a Săptămânii Patimilor – reamintirea jertfei Mântuitorului Iisus – este dedicată unui post negru. În această zi nu se mai slujeşte Sfânta Liturghie, iar de dimineaţă şi până seara, înaintea slujbei de Denii, în biserici oamenii pot trece “pe sub Sfântul Aer”, adică pe sub o masă specială care se află în faţa altarului. Momentul semnifică îngroparea sufletului creştinului şi învierea sa odată cu Hristos.

Denumirea de "Vinerea Seacă" a fost dată acestei zile întrucât este o zi de post negru. Există credinţa că cine ţine post negru în Vinerea Mare va fi ajutat de Dumnezeu să-i meargă bine tot anul, să fie ferit de nevoi şi de necazuri.

Spre seara, în biserici are loc Denia Prohodului Domnului, care aminteşte de momentul răstignirii lui Iisus Hristos şi care este o slujbă specială în care se citesc din nou pasaje din Evanghelie.

Atunci se spun şi cele şapte vorbe rostite de Iisus pe cruce. Una dintre acestea este cea rostită păcătosului răstignit cu el alături. “Astăzi vei fi cu mine în Rai” – “Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!” şi cea care semnifică momentul morţii: “Săvârşitu-s-a”! Drumul Crucii In Israel, Vinerea Mare este ziua în care se reface Drumul Crucii.

In această dimineaţă, 12 arhierei, cu tot clerul şi cu mulţimea de pelerini, se adună la biserica de la Pretoriu, unde se citesc “Ceasurile Împărăteşti “, potrivit ortodoxism.com.

La ora 10, tot poporul, cu preoţi şi arhierei, pornesc în mare procesiune de la Pretoriu până sus, la Biserica Sfântului Mormânt. Astfel se străbate din nou Drumul Crucii, în fruntea procesiunii mergând arhiereii, în veşminte de doliu, ducând pe mâini o cruce mare de lemn, de 1,5 metri, şi în care se păstrează o parte din lemnul original al Sfintei Cruci. Ceilalţi clerici duc Sfânta Evanghelie, icoane, cădelniţe, iar credincioşii ţin în mâini luminări aprinse. Din loc în loc fac popasuri unde, după tradiţie, a căzut Iisus sub greutatea crucii.

În Vinerea Patimilor, este bine să afumi casa cu tămâie încă din zorii zilei. Locuinţa se înconjoară de trei ori, timp în care este tămâiată. Se crede că tămâia va ţine la distanţă gânganiile şi lighioanele;


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE