2022-05-24 05:56

Ce aduce și cum va arăta Luna Sângerie din acest weekend

 |  22:05
Ce aduce și cum va arăta Luna Sângerie din acest weekend

Weekendul ne aduce un fenomen astronomic cunoscut și sub numele de Lună Sângerie. Este vorba despre o eclipsă totală de Lună. Eclipsa de Lună va fi vizibilă din America de Sud, America de Nord și părți din Europa și Africa. În România, se va putea observa faza de penumbră.

“Eclipsa se va produce în dimineaţa zilei de 16 mai, adică în noaptea de 15 spre 16. Fenomenul începe la ora 4:31, când Luna începe să intre în penumbra Pământului. Vom putea vedea modificări de strălucire pe discul Lunii după ora 5:28, când începe să intre în umbră. Atunci, partea din stânga sus a Lunii va începe să își schimbe culoarea, dar pentru Bucureşti, Luna va apune după 20 de minute (la ora 5:48). Faza maximă, totalitatea, nu se va putea vedea din România pentru că Luna se va afla sub orizont. Eclipsa va fi greu de văzut pentru că începe când Luna se află foarte aproape de orizont, la numai 10 grade înălțime. Apoi, pe parcursul fenomenului, Luna se va apropia de orizont şi va apune înainte să intre total în umbră”, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa de Lună va avea loc în acest weekend, în noaptea de 15-16 mai.

NASA va transmite în direct eclipsa de Lună pe YouTube, iar Observatorul Griffith din Los Angeles va găzdui și un stream live pe YouTube.

Ce este o eclipsă de lună

O eclipsă de Lună are loc atunci când Luna, în mișcarea ei în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Luna va trece prin partea cea mai întunecată a umbrei Pământului, conform Standar.co.uk.

Când are loc o eclipsă de Lună, Luna va căpăta o culoare roșu închis. De aici și numele de Lună Sângerie. Însă culoarea va depinde de starea globală a prafului din atmosferă. O eclipsă totală de Lună are loc de cel puțin două ori la fiecare trei ani.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-05-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE