2020-12-05 13:16

Avertizare Europol, pe timp de pandemie: Atenție la ESCROCI!

 |  10:57
Avertizare Europol, pe timp de pandemie: Atenție la ESCROCI!

Într-un raport dat publicității de Europol, oamenii legii arată că infractorii şi grupările de crimă organizată îşi adaptează rapid metodele la noua conjunctură legată de pandemie, ceea ce face mai dificilă munca de combatere a criminalității.

Apariţia pandemiei cu noul coronavirus a făcut din vânzarea de produse sanitare contrafăcute sau de calitate inferioară "un domeniu cheie de activitate infracţională", notează Europol, atenţionând că grupările infracţionale "profită de situaţie şi inundă pieţele cu produse contrafăcute în răspuns la penurii". Este vorba în principal de medicamente antivirale, antibiotice, paracetamol, ibuprofen şi medicamente împotriva malariei, cum sunt clorochina şi hidroxiclorochina, în legătură cu care există păreri că ar trebui generalizate ca tratament împotriva COVID-19, deşi autorităţile sanitare cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii au făcut apel la prudenţă.

Sunt vândute ilegal şi pretinse vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi dezinfectant pentru mâini şi teste de diagnostic, menţionează Europol. Milioane de medicamente, dispozitive şi măşti contrafăcute, comercializate ca pretinse remedii împotriva noului coronavirus, au inundat pieţele în ultimele săptămâni, a avertizat încă de miercuri agenţia europeană Europol, potrivit AFP. Printre altele, raportul Europol consemnează și o creştere considerabilă, în ultimele săptămâni, a vânzărilor de articole contrafăcute, cum ar fi geluri dezinfectante, măşti de protecţie şi medicamente. În luna martie, într-o operaţiune declanșată la nivel internațional împotriva medicamentelor contrafăcute (antivirale, antipaludicul chlorchină şi vitamine), au fost confiscate și circa 34.000 de măşti chirurgicale contrafăcute.

Închiderea a 2.500 de link-uri către produse legate de COVID-19

O operaţiune desfăşurată la începutul lui martie în 90 de ţări, cu sprijinul Europol, a dus la confiscarea a 4,4 milioane de medicamente falsificate, desfiinţarea a 37 de grupări de criminalitate organizată şi arestarea a 121 de persoane. Operaţiunea a dus totodată la închiderea a 2.500 de link-uri către produse legate de COVID-19 pe site-uri web, reţele sociale, magazine online şi anunţuri. Polițiștii europeni au identificat de asemenea o înmulţire a cazurilor de cibercriminalitate, fraude, furturi şi falsificări. „Astfel de activităţi infracţionale pe timpul unei crize sanitare sunt deosebit de periculoase şi pot ameninţa vieţile oamenilor”, afirmă directorul Europol, Catherine De Bolle, citată de Die Welt.

Instituția avertizează şi asupra infractorilor cibernetici, mai ales având în vedere că mulţi oameni lucrează acum de la domiciliu, unde conexiunile de date şi reţelele pot fi mai puţin sigure. Totodată, Europol anticipează o creştere rapidă a cazurilor de fraudă. „Escrocii îşi adaptează foarte rapid metodele obişnuite şi exploatează temerile şi îngrijorările victimelor în timpul crizei”, mai arată raportul menţionat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE