2024-04-25 13:14

Atelier online de idei creative pentru artiștii cu dizabilități

 |  17:34
Atelier online de idei creative pentru artiștii cu dizabilități

Luni, 19.07.2021, s-a desfășurat evenimentul online „Atelier online de idei creative pentru artiștii cu dizabilități”, în debutul proiectului cu acelasi nume, organizat de Asociația Gargui cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României. În cadrul acestui atelier online au fost expuse lucrările unor talentați artiști plastici cu dizabilități și nu numai.

Scopul acestui proiect a fost acela de a pune în valoare creațiile și munca unor astfel de oameni, ceea ce ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru întreaga societate românească tocmai pentru a putea ajuta aceste persoane să se integreze cât mai bine în societate. Cu atât mai necesară devine sprijinirea artiștilor cu dizabilități în contextul economic defavorabil cauzat de pandemia de COVID-19. Astfel, în cadrul expoziției online, au putut fi admirate creațiile pictorilor Luca Mihu, Marinela Cătălina Ionela Viezure, Niculina Cazan. 

Creațiile pictorilor cu dizabilități

Luca Mihu, pictor, 72 de ani, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, s-a născut la 25 octombrie 1949, în Aruncuta, judeţul Cluj. A absolvit Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, devenind bursier Storck între 1986 şi 1988. În perioada 1986-1996 a fost profesor de pictură în Capitală iar din 1991, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A avut patru expoziţii personale si a obtinut mai multe premii importante pentru lucrările prezentate. 

În anul 1996, destinul i s-a schimbat dramatic dupa ce urmare a unui nefericit accident stradal, i-a fost amputat un picior, iar la celalalt rămânând  cu deficiențe grave. Din cauza infirmității, Luca Mihu nu a mai reușit nici să expună, nici să vândă si nici să mai predea pictura. Cu toate acestea pasiunea pentru pictură și credința in Dumnezeu, l-au ajutat să picteze in continuare și să descrie lumea așa cum o știa el, după cum singur ne-a declarat. 

Marinela Cătălina Ionela Viezure, născută la 21.01.1954 în Lița, jud.Teleorman, și-a descoperit pasiunea pentru pictură încă din liceu,dar a început sa picteze efectiv în urmă cu aproximativ aproximativ 11 ani

Talent înnăscut fără a fi urmat o scoală de profil, Marinela Viezure a început să picteze inițial picturi religioase, inclusiv în biserici ca voluntar. În urmă cu 7 ani a suferit un accident vascular cerebral care i-a afectat grav centrul vorbirii și s-a refugiat în pictură. Accidentul vascular suferit de Marinela Viezure a potențat talentul, artista reușind să realizeze în această perioadă aproximativ 500 de tablouri. A făcut donații către mai multe biserici,a pictat în satul în care locuiește Sat Rachiti/jud Gorj crucea din altar și porțile altarului și la biserica din Barsesti/jud Gorj ușile centrale ale altarului. A pictat de asemenea, și clădirea Muzeului Național de Istorie al României, tablou care a fost donat către acest muzeu. 

Niculina Cazan, pictorița în vârstă de 52 de ani născută cu agenezie (malformație congenitală membru inferior drept) spune despre pictură că aceasta a dat sens vieții trăite 12 ani într-un cămin de fete cu deficiențe fizice și psihice. Pictorița e convinsă că pictura a salvat-o din multe situații critice, inclusiv atunci când la vârsta adultă, a trebuit să înfrunte și să biruie și un cancer mamar. Pentru mine pictura este cel mai frumos și mai relaxant lucru pe care îl pot face. Niculina Cazan afirmă cu tărie că pentru ea pictura a devenit nu doar o terapie ci chiar sensul vieții.

Un alt talentat artist cu dizabilități ce s-a alăturat proiectului nostru este Marius Bazar, în vârstă de 37 de ani, un ilfovean îndrăgostit deopotrivă de pictura și lumea fascinantă a computerelor. Marius Bazar are tetrapareză spastică dar această afecțiune nu îl impiedică să iubească tot ceea ce e frumos si să transpună frumosul în artă. După cum puteți observa, din coloristica picturilor sale, Marius este un optimist incurabil, iubește culorile vii, cerul senin și libertatea mării și este fascinat și de universul minunat al florilor, redând cu sensibilitate fragilitatea și vibrația naturii statice.

Acest atelier online dedicat artiștilor cu dizabilități a beneficiat și de sprijinul altor două creatoare de artă, ce au dorit să dea un semnal de sprijin pentru admirabilii artiști plastici aflați în niște situații de viață extrem de complicate. Astfel, tânăra dar extrem de talentată pictoriță în devenire, Alexia Rughiniș, în vârstă de 12 ani, elevă a Liceului de Artă Nicolae Tonitza din București, a dorit să expună câteva din cele mai apreciate lucrări ale sale (mai multe picturi dar și o sculptură minunată inspirată din mitologia japoneză), în semn de solidaritate cu artiștii plastici cu dizabilități. 

Și Dana Luțu, creator de mai bine de 25 de ani, de bijuterii din pietre și cristale prețioase, s-a alăturat acestei prime inițiative de sprijinire a artiștilor plastici cu dizabilități, expunându-și câteva din superbele piese handmade realizate de ea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-06

Mai multe imagini:
Atelier online de idei creative pentru artiștii cu dizabilități
zoom




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE