2021-07-26 22:50

AP: Cinci locuri gratuite de văzut în Bucureşti. GALERIE FOTO

 |  10:58
AP: Cinci locuri gratuite de văzut în Bucureşti. GALERIE FOTO

Bucureştiul a fost întemeiat de un cioban, potrivit unei legende locale, şi supranumit mai târziu "Parisul Estului". Cu toate acestea, originile sale idilice şi reputaţia sa de eleganţă au pălit în faţa unei serii de calamităţi ale secolului XX: războiul, invaziile, cutremurele şi comunismul - comentează vineri Associated Press.

Astăzi, capitala României găzduieşte peste 2 milioane de locuitori, într-un peisaj urban care variază de la o grandoare dărăpănată la monstruozităţi comuniste şi clădiri moderne elegante. Vile vechi, aparţinând aristocraţiei pre-comuniste, stau alături de blocuri şi de noi vile, moderne - multe dintre ele goale din cauza problemelor economice recente. Deşi în anumite părţi oraşul este murdar, aglomerat şi sărăcăcios, Bucureştiul are un farmec bizantin plăcut, vibrant şi seducător, scrie AP, oferind o listă de locaţii gratuite, care spun povestea oraşului.

Piaţa Revoluţiei

Dacă doriţi să vedeţi drama istoriei, nu există vreun loc mai bun pentru a începe decât Piaţa Revoluţiei, locul unde a avut loc confruntarea finală dintre dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu şi poporul său. Ceauşescu a rostit aici ultimul discurs, în ultimele ore ale dictaturii sale de 25 de ani şi a fost huiduit şi batjocorit pentru prima dată.

Înainte de al Doilea Război Mondial, România era monarhie. Palatul Regal (în prezent Muzeul National de Artă), de unde oficialii au anunţat că România a trecut de partea Aliaţilor în 1944, se află de asemenea în piaţă. Tot în piaţă se găsesc Hotelul Athenee Palace, un hotel plin de legende care a inspirat o carte despre spioni, diplomaţi şi jurnalişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi Ateneul, o sală de concerte în stil neoclasic construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu o faţadă cu coloane şi un acoperiş cu cupolă - considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti.

Cimitirul Bellu

Bellu este cel mai mare şi, probabil, cel mai aglomerat cimitir dintr-o ţară în care decesele şi înmormântările pot fi ceremonii publice extrem de elaborate. Cimitirul este unul dintre cele mai valoroase din Europa, datorită imensei sale colecţii de sculpturi ce constituie un vast muzeu în aer liber.

Parcul Cişmigiu

Bucureştenii se refugiază în mod obişnuit în parcurile din oraş în timpul lunilor de vară toride. Grădina Cişmigiu esta una dintre cele mai vechi grădini din oraş şi un loc de întâlnire tradiţional pentru studenţi, îndrăgostiţi şi jucătorii de şah.

Bisericile

Bucureştiul se bucură de o bogată tradiţie multi-confesională, reînviată în 1989, cu sinagogi, moschei şi biserici ortodoxe în fiecare cartier. Există, de asemenea, lăcaşuri ale altor biserici creştine, cum ar fi Biserica Armenească, Biserica Luterană, dar şi Biserica Anglicană, aceasta din urmă construită din cărămidă roşie şi care împlineşte în acest an 100 de ani.

Centrul Vechi

Odată o zonă dărăpănată, oraşul vechi (Centrul Vechi) a devenit în ultimii ani un cartier plin de viaţă pentru divertisment şi turişti, în care pot fi găsite magazine de antichităţi, teatre, hoteluri 'boutique', restaurante şi baruri, dintre care unele rămân deschise non-stop în timpul verii.

O plimbare prin Bucureşti nu este gratuită, dar este ieftină, remarcă AP. Unul dintre lucrurile bune făcute de Ceauşescu a fost construirea metroului, care transportă pasagerii ieftin şi eficient. Taxiurile sunt numeroase şi accesibile, cu preţuri începând cu 1,39 de lei (40 de cenţi) pe kilometru.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-05-26

Mai multe imagini:
AP: Cinci locuri gratuite de văzut în Bucureşti. GALERIE FOTO
zoom
AP: Cinci locuri gratuite de văzut în Bucureşti. GALERIE FOTO
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE