2020-12-05 09:54

A fi avocat de business: Provocare, lovitură de imagine sau simplă profesie?

 |  20:51
A fi avocat de business: Provocare, lovitură de imagine sau simplă profesie?

Dacă vrei să faci avere nu ți-ai ales bine meseria de avocat. Această meserie are o reputație și o anumită prestanță, îți oferă un trai bun, dar nu faci avere din avocatură. Dacă banii sunt obiectivul principal, atunci poate nu este o idee bună să te îndrepți spre avocatură, ci spre afaceri!

Aceasta spune Günay Duagi, care are o experiență de 13 ani în avocatura de business. E avocat în Baroul București, doctorand la Școala Doctorală de Drept, Academia de Studii Economice, București, dar și cadru didactic asociat în cadrul ASE, precum și Managing Associate în cadrul KPMG Legal. Cu referire strictă la a fi avocat de business, trebuie să recunoaștem că domnul Duagi are o profesie interesantă. Fiind recomandată drept una dintre profesiile de viitor de către mulți analiști occidentali. Prin urmare: A fi avocat de business reprezintă o provocare, lovitură de imagine sau o simplă profesie? Care ar putea fi cel mai bun sfat pentru românii care doresc să aibă o asemenea meserie? Se poate „face carieră” din așa ceva? Aflăm chiar de la Günay Duagi.

Care este povestea dvs. de avocat de business? Cum de ați ajuns să practicați în acest domeniu?

M-au atras întotdeauna științele sociale și lucrul cu oamenii. În facultate mi se spunea tot timpul că sunt foarte sociabil! Cred că după atâta timp dacă nu mi s-ar fi potrivit meseria de avocat aș fi simțit o oboseală cronică a lucrului făcut fără plăcere. Nu pot să zic că mi-am ales avocatura de business. Chiar lucrarea de licență am susținut-o pe domeniul dreptului penal. A fost și o conjunctură frumoasă, având în vedere că primul job după facultate a fost într-o bancă. După aceea, la următorul job am fost angajat tocmai pentru că lucrasem anterior la bancă. Pot să zic că mi s-a potrivit perfect. Cred că dacă nu aș fi profesat avocatură aș fi activat în domeniul economic sau în antreprenoriat. Totuși, ce mă atrage în acest domeniu este combinația foarte frumoasă de avocatură cu antreprenoriatul și mediul foarte dinamic în care activez.

Pe de altă parte, meseria de avocat în general este extrem de solicitantă și foarte stresantă. E nevoie de o anumită disciplină și putere interioară să faci față în avocatura de business la cel mai înalt nivel. În sfârșit, aș mai menționa că pentru a practica avocatură trebuie să existe și o vocație în acest sens. Fără vocație și pasiune această meserie poate deveni foarte obositoare!

O întrebare delicată...Cât de bănoasă este meseria de avocat de business?

Este poate cea mai bănoasă dintre ariile de avocatură, dacă nu dintre toate meseriile juridice. Nu vă ascund că există un nivel destul de ridicat al onorariilor pentru cei care activează în domeniu, peste nivelul mediu al unui avocat. Astfel, chiar și la nivel de entry level, în cadrul firmelor de avocatură de bussiness, onorariile se pot situa cu câteva zeci de procente sau chiar dublu peste onorariul mediu al unui avocat din București, iar pe măsură ce avansezi spre poziția de senior acest nivel se cam dublează. La nivelul de management această suma se multiplică. Menționez că valorile maxime și minime pot varia destul de mult, de la caz la caz.

Deși veniturile sunt peste medie, așa cum spunea un profesor de la facultatea de drept, dacă vrei să faci avere nu ți-ai ales bine meseria de avocat. Această meserie are o reputație și o anumită prestanța, și îți oferă un trăi bun dar nu faci avere din avocatură. Dacă banii sunt obiectivul principal, atunci poate nu este o idee bună să te îndrepți spre avocatură, ci spre afaceri.

Ce înseamnă să acționezi eficient în industria financiară? E greu, e ușor?

Cu siguranță nu este ușor. În acest domeniu, nivelul cunoștiințelor și așteptărilor clienților este extrem de ridicat (dacă nu cel mai ridicat). În plus, legislația financiară este extrem de stufoasă și complexă. Autoritățile cu care avem de-a face Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară au un nivel ridicat de expertiză și așteptări și exigențele acestora sunt extrem de mari. În plus, experiența pe care o acumulezi este esențială și numai după 5-10 ani poți să spui cu adevărat că stăpâneșți un domeniu din industria financiară ca avocat. Este adevărat că în ultimul timp se pune mare accent pe eficiență și în domeniul avocaturii. La fel ca în toate profesiile și în avocatura de business lucrurile se mișcă din ce în ce mai repede. De exemplu, noi în cadrul firmei de avocatură folosim diverși roboți de tip RPA pentru a ne ajuta în muncă zilnică.

În ultimul timp, eficiență nu mai înseamnă să scrii zeci de pagini de comentarii, rapoarte de due-dilligence sau documente pentru instanță, deși uneori avocații încă mai cred asta. Acum eficiență se traduce în valoarea adăugată proiectului sau clientului și se traduce uneori direct în câștiguri concrete pentru partea reprezentată (de exemplu în negocieri sau obținerea unei licențe sau soluții favorabile de la autorități). De asemenea, în ultimul timp clienții pun mare accent pe simplitate și capacitatea de sinteză și asta înseamnă eficiență atât pentru avocați cât și pentru clienți. Recunosc că la acest capitol avocații încă mai au de lucrat.

Din anul 2018 sunteți Profesor Asociat la Academia de Studii Economice unde predați Dreptul Afacerilor. Ne puteți descrie cum decurge un curs al dvs.?

Mă bucur că mă întrebați asta, deoarece această parte a activității mi-e foarte dragă. La cursuri îmi place să combin partea teoretică cu partea practică, pentru că studenții sunt obișnuiți cu domeniul economic și se așteaptă la această metodă de predare.

Este diferit față de facultatea de drept unde se predau exclusiv materii de drept și se pune mare accent pe partea teoretică. Aici, în contextul economic în care prezint materia, este necesar să aduc puțin context în tot ceea ce predau. Studenții de management sau de marketing sunt foarte interesați de aspectele juridice și îi fac să înțeleagă importanța dreptului atât în viața lor personală, cât și în viața profesională. Bineînțeles că nu trebuie să iasă toți juriști ca urmare a prezenței la acest curs (care durează doar un semestru), dar minimul pe care îl cer este să se familiarizeze cu limbajul juridic, să cunoască elementele de bază de drept civil și drept comercial și să știe unde să caute și la ce aspecte să fie atenți din poziția lor viitoare de manager de companie. De obicei, încep cu o scurtă recapitulare a aspectelor de la curs pentru a puncta cele mai importante elemente. După aceea, urmează partea în care studenții fac o prezentare a unei instituții-cheie de drept. Prezentările îi ajută să se obișnuiască cu vorbitul în public și pregătirea unei prezentări în format power point. Apoi urmează partea de exerciții, spețe și întrebări grilă unde fiecare are șansa să răspundă. În final, discutăm orice întrebări pe care le au studenții legate de aspectele discutate și planificăm următorul seminar.

Am înteles că aveți o aplecare deosebită pentru tehnologie (technology lawyer). De ce?

Cred cu tărie că ne îndreptăm, ca societate, în această direcție. Toate semnele arată că viitorul va fi al celor care înțeleg și aplică tehnologia atât în viața lor cât și în munca pe care o fac. Aplecarea spre tehnologie este o consecință firească a conștientizării trend-ului menționat mai sus. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că îmi place să fiu la curent cu dezvoltările tehnologice care ne fac viața și munca mai ușoare. Cred, astfel, că reușesc să combin utilul cu plăcutul și asta mă ajută și în munca de avocat. Deși în România încă nu au apărut roboți care să ajute sau chiar să înlocuiască în multe activități avocații precum în SUA, cred că este o chestiune de timp până când se va importa și la noi o astfel de soluție.

Un alt motiv pentru care mă uit cu interes spre tehnologie este faptul că am avut șansa să lucrez în proiecte de tip FinTech. Astfel, fiind un avocat specializat în servicii financiare, am putut lucra în proiecte de autorizare a unor companii de tipul FinTech și am observat cât de mult s-a schimbat piața financiar-bancară în ultimii ani. Mai mult, trend-ul este evident, în sensul că toți jucătorii mari din tehnologie se uită cu foarte mare atenție la piața financiară, sperând să capitalizeze pe baza mare de clienți. Pe de altă parte și în sensul contrar există o atenție cel puțin la fel de mare, pentru că băncile și marile grupuri financiare au deja sau lucrează la soluții tehnologice, care să le ajute să rămână relevante pe piața financiară de mâine. Mai cred că, deși avocații nu sunt neapărat amenințați de înlocuirea cu roboți, este esențial pentru un avocat care activează în servicii financiare să fie la curent cu ce este nou în tehnologie astfel încât să poată înțelege în primul rând și apoi chiar să ofere unele soluții inspirate de tehnologie clienților săi. Acesta este și motivul pentru care am urmat cursuri și am obținut certificări în RPA Developer de la UiPath și cursuri de programare în Python. De asemenea, în cadrul casei de avocatură în care activez sunt implicat în promovarea unei soluții de monitorizare legislativă, care are la baza automatizare de tip RPA.

Ce părere aveți despre sistemul juridic românesc? Având în vedere îndelungata dvs. experiență internațională?

Cred că elementele esențiale ale sistemului juridic din România funcționează. Mai este de lucrat la organizare și la timpul în care se încheie anumite procese. În domeniul dreptului comercial se observă o reticență a companiilor să fie implicate într-un litigiu de durată. De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că în era tehnologiei știrile despre litigii se pot propaga foarte rapid, iar cel puțin în domeniul financiar riscul reputațional este foarte important. În special societățile mari preferă să evite un litigiu atât din cauza unor considerente de imagine, dar și din cauza perioadei foarte mari în care se finalizează un litigiu în România, care parcurge toate etapele procesuale (fond, apel, recurs) caz în care aleg arbitrajul internațional.

În alte state nu am observat o diferență mare în mersul unui litigiu și în etapele necesare. Poate o diferența mai mare am observat în ceea ce privește organizarea și perioada actului procesual. Un alt aspect pe care l-am observat în Mexic, de exemplu, unde am avut ocazia să fac un stagiu profesional de câteva luni, este facilitarea prin lege a judecății în lipsă. Acolo, actul procesul cel puțin în ceea ce privește procesele comerciale și fiscale se desfășoară exclusiv prin transmiterea de documente, fără înfățișarea în fața instanței. Astfel, organizarea întregii structuri era exemplară și extrem de eficientă fără timpi morți. Mai mult, prin această modalitate de transmitere a actelor procesuale, fără a fi nevoiți să se înfățișeze în instanța la termene, unii colegi avocați de acolo puteau gestiona până la 100-150 de dosare în paralel.

Merită să îi îndrumăm pe copii către Drept/Specializare nișată pe drept?

Așa cum spuneam, meseria de avocat este foarte frumoasă dacă este făcută cu pasiune. De asemenea, mai cred că trebuie să ai vocație pentru a deveni un avocat de succes. Deși poate sunt subiectiv, cred că merită să îi indrumam pe copii către drept. Este o meserie grea, dar frumoasă iar satisfacțiile sunt nenumărate. Pe de altă parte, gradul de uzură în această meserie făcută la cel mai înalt nivel este destul de mare, având în vedere activitatea desfășurată. Mai mult, avocatura este printre meseriile cu cel mai înalt grad de stres.

Unul dintre beneficiile avocaturii este că avocații pot profesa fără a fi limitați de vârsta de pensionare. Fiind o profesie liberală, nu există limită de vârstă pentru a continua să lucrezi și sunt destule exemple de avocați care continuă să profeseze la o vârstă respectabilă. În același timp, pe copii ar trebui să îi îndrumăm către meseria care li se potrivește și pe care o doresc, pentru că această decizie este prea importantă să fie luată de altcineva în locul lor. Totuși, dacă se întâmplă ca avocatura să fie printre profesiile pe care le-ar dori, cu siguranță aș găși suficiente motive să îi îndrum către drept.

Planuri de viitor?

Susținerea tezei de doctorat pe domeniul fiduciei, la care lucrez în prezent. În același timp, plănuiesc și publicarea unei cărți care va fi prima monografie ce va trata exclusiv fiducia în lumina dreptului civil din România. Îmi doresc să îmi dezvolt abilitățile și cunoștințele despre tehnologie și FinTech și să urmez și alte cursuri pe acest subiect. În plus, în cadrul casei de avocatură avem planuri pentru a dezvolta soluții juridice bazate pe tehnologie, care vor revoluționa piața din România. O altă arie dragă mie este piață de capital, care sper să se dezvolte mai accentuat în viitor și sper să existe mai multe operațiuni de piață în care să am ocazia să-mi aduc aportul.

Vă mai rămâne timp pentru hobby-uri?

Da. Joc tenis, iubesc gastronomia tătară, sunt pasionat de mașini și nu aș refuza un vin roșu de calitate!

Care ar putea fi cel mai bun sfat al dvs. pentru românii care doresc să înceapă o carieră în avocatura de business sau să își consolideze domeniul de activitate?

Celor care doresc să înceapă o carieră în avocatură le-aș spune să-și înceapă cariera la o firmă de avocatură mare, ori o firmă internațională de tip Big Four (n.r. - este denumirea grupului celor mai mari patru firme de audit din lume), sau care le oferă ocazia să fie implicați în proiecte diverse, mari, interdisciplinare și complexe încă de la început. Acestea sunt adevăratele ”școli de avocați” pe piața din România. După câțiva ani într-o astfel de casă mare de avocatură pot hotărî ce vor face în continuare, dar vor avea deschise mult mai multe uși. Experiența la o casă mare de avocatură sau la un Big Four reprezintă o carte de vizită foarte puternică. Pe cei care doresc să își consolideze domeniul de activitate i-aș sfătui să analizeze foarte bine ce este important pentru ei și ce domeniu aleg (de exemplu, consultanță sau litigii). Dacă nu mai sunt la început de drum cel mai probabil au încercat deja câte puțin din fiecare. Consolidarea ar presupune să devină experți pe un domeniu de activitate (de exemplu, drept financiar, dreptul pieței de capital, drept comercial, dreptul muncii, protecția datelor personale, etc.) și să acceadă deja la poziții de management în firme de avocatură sau în companii.

După o anumită vârstă e foarte dificil să schimbi domeniul dreptului în care ai activat ani de zile și în care ai acumulat experiență și de aceea este foarte important să faci alegerea potrivită, la momentul potrivit. Deci i-aș sfătui să-și aleagă cu atenție domeniul și să tindă să devină avocați de top în acest domeniu.

 

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE