2020-11-26 09:26

A apărut volumul „coronaJURNAL. Gânduri din izolare”

 |  15:59
A apărut volumul „coronaJURNAL. Gânduri din izolare”

Chiar dacă este stare de urgenţă ca urmare a epidemiei de coronavirus, scriitorul Petre Crăciun a vrut să marcheze literar această perioadă dificilă.

Astfel, în această săptămână, el a lansat volumul ”coronaJURNAL. Gânduri din izolare”, unde sunt prezentate trăirile şi gândurile a 35 de persoane din diverse domenii ale societăţii româneşti, inlcusiv a pacientului COVID nr. 24 - Bogdan Aron. La realizarea acestui volum au contribuit cu gânduri şi impresii Bogdan Aron (pacientul nr. 24), Dan Lungu, Doina Lavric-Parghel, Irina Radu, Lăcrămioara Maricica Niță, Alexandru Mironov, Pr. Constantin Necula, Petre Crăciun, Mirel Bîrlan, Sergiu Cioiu, Andreea Marin, Petronela Lazăr, Ștefan Mitroi, Paul Cernat, Claudia Partole, Michael Hăulică, Ștefan Bedereag, Constantin Stoenescu, Crina Suceveanu, Iulian Filip, Cornel Udrea, Adriana Ene, Nicolae Rotaru, Liuba Sârbu, Marcel Manea, pr. Bogdan Costin Georgescu, Mihaela Hură, Anca Cheaito, Traian Vasilcău, Alexandru Plăcintă, Dan HașDean, Cosmin Brumă, Marius Th. Barna, Mihai Morar și Ioan Boșca. „Volumul este un mănunchi de mărturii polifonice, nefiltrare, venite din partea unor oameni foarte diverși. Fotografii în timp real ale unui seism epidemiologic aflat în plină derulare. Nimeni nu știe când și cum se va termina. La un moment dat vom depăși această pandemie. Atunci vom reciti ceea ce au  consemnat autorii în acest jurnal de izolare și vom găsi suficiente idei pentru a face ca experiența COVID-19 să nu mai fie posibilă”, a precizat Petre Crăciun, pentru PUTEREA. Vom prezenta câteva fragmente din mărturisirile celor care au contribuit cu impresii la realizarea acestui volum.

Bogdan Aron, pacientul nr. 24: „Cele mai grele ore…”

„Am ajuns acasă și m-am izolat. Am început tratametul cu Tamiflu și Paracetamol. Iar noaptea a trecut ușor. A doua zi am decis să lucrez de acasă în așteptarea rezultatului. Temperatura era oscilantă, dar febra răspundea foarte bine la Paracetamol. Prin urmare, ziua a decurs relativ normal. La 17:00 aveam o conferință video cu colegii de la 2Performant în care stabilisem să discutam despre cum va impacta coronavirusul economia și activitatea noastră. În timpul discuției, începusem să urmăresc site-urile de știri pentru că observasem că spre seara se anunță cazurile noi. După un refresh, pe la 17:30, pe unul dintre site-uri a apărut știrea: “Bărbat, 34 ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.” Țin minte că le-am spus colegilor prezenți în conferință: “Vă las. Cred că am fost depistat pozitiv. Ne auzim mai tărziu.”

Apoi am mai bâjbâit câteva cuvinte și am ieșit. Părerea lor și a tuturor celor cu care am vorbit apoi a fost unanimă: “Nu ești tu. Daca erai pozitiv te-ar fi sunat.” Aveam un mare nod în gât. Am anunțat-o pe sotie, i-am sunat pe cei din familie și pe câțiva prieteni să le spun că e posibil să am coronavirus.

Au urmat două ore în care am încercat să sun la toate numerele pe care le-am găsit. Inclusiv la numerele puse la dispoziție de cei de la Matei Balș. Am dat zeci sau sute de telefoane și atunci când reușeam să vorbesc cu cineva, persoana respectivă nu știa să-mi spună nimic. Eram unul dintre primele cazuri din România și totuși sistemul părea depășit în totalitate. La 19:30 am fost sunat eu. Dacă nu insistam, probabil ar fi durat mult mai mult până când aș fi fost sunat. “Buna ziua, domnule Aron, sunteți pozitiv la coronavirus”.

 

Alexandru Mironov: „Dragoste în vremea holerei și după…”

”Împărtăşesc „meditaţia” mea prietenului Petre Crăciun; ideea că publică o carte – letopiseţ – din vremea coronavirusului ce ne bântuie acum mi se pare interesantă.

Quo vadis, Homo sapiens? este, fireşte, întrebarea, iar pregătirea în arealul special numit Ştiinţă şi Imaginaţie (presă şi literatură de ştiinţă plus Science Fiction) îmi conferă, socot eu, oarece competenţe în a căuta răspunsuri. Mai întâi pentru viitorul apropiat, apoi voi cuteza să arunc o privire în lumea-de-dincolo-de-mâine.”

Preot dr. Constantin Necula: „Exercițiul ascetic al vremii de-acum...”

 

”Lecția cea mai grea pentru creștinism a momentului Covid-19 este rana de Euharistie. A trebuit să vină o năpastă de felul acesta asupra sufletului culturii noastre ca să constatăm gradul de blasfemie la care și-au coborât unii scriitura. Un soi de exorcism cultural din care creștinii trebuie să învețe că asceza nu anulează duhul apologetic. Dimpotrivă, aș spune. Nu cred că din conflictul cu acest (duh) Covid-19 nu vom ieși mai creștini sau mai atei. Creștinismul nu are, oricum, grade de comparație. Dar s-a văzut costeliva alcătuire a cavaleriei ce ține în miezul ei calul cel roșu ca focul, care poartă pe șaua sa pe cel ce ia pacea de pe pământ, ca oamenii să se junghie între ei (...) (Apocalipsă 6.4). Ce știm despre drama clipelor pe care le parcurgem, creștini fiind? Că la capătul acestei alergări în stadionul virtuților – cum minunat gândesc Părinții Bisericii Postul cel Mare – ne încununăm cu Hristos. Euharistic. Sub chipul Trupului și Sângelui. Sau sub chipul Cuvântului ce se împrăștie în cuvinte asemeni picăturii de rouă ce răcorește iarba verii care trage cu ochiul la Rai. Aici e cheia creștină a Postului.”


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE