2022-08-13 22:04

Zile LIBERE pentru părinți dacă se închid școlile

 |  17:13
Zile LIBERE pentru părinți dacă se închid școlile

Peste o lună, Guvernul revine la măsura prin care părinții ai căror copii vor trece la învățământ online vor primi 75% din salariul brut pentru zilele libere. Anunțul a fost făcut marți de premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a anunțat marți că se ia în calcul revenirea la plata zilelor libere pentru părinții care trebuie să stea cu copiii acasă dacă școala se va face online în următoarea perioadă. Măsura nu este însă aplicată pentru toți părinții.

„Vom face totul pentru a avea prezență fizică în anul școlar 2021-2022. Dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise și părinții vor trebui să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o în trecut, aceea de a susține financiar o parte din salariul mediu brut, o subvenție de 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe perioada COVID. E vorba de părinți care nu sunt în telemuncă șamd”, a anunțat Florin Cîțu, marți, la Sinaia.

În urmă cu un an, Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență prin care se acordă zile libere plătite părinţilor pentru supravegherea copiilor, în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus.

Potrivit OUG, unul dintre părinţii copilului care nu mai poate merge la şcoală din cauza suspendării cursurilor va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Indemnizația va fi aferentă zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplinesc următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară; celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Însă, zilele libere plătite nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii: este în concediu de creştere a copilului; este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi); este în concediu de odihnă/concediu fără plată; are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului; nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, potrivit prevederilor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE