2022-01-28 03:56

Vești bune pentru pensionari. Se pot RECUPERA banii din calcularea greșită a pensiilor

 |  18:08
Vești bune pentru pensionari. Se pot RECUPERA banii din calcularea greșită a pensiilor

Persoanele cărora statul le-a calculat greșit pensiile și care ar primit indemnizații reduse din vina sistemului, de-a lungul timpului, ar putea primii retroactiv banii cuveniți. Acest lucru s-ar putea întâmpla indiferent de câți ani au trecut, pentru că termenul de prescripție va fi eliminat, potrivit unui proiect de lege susținut în Parlament de coaliția de guvernare.

În acest moment, pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primesc înapoi banii doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.

Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a dat raport favorabil unei propuneri care introduce în Legea pensiilor o excepție de la regula privind termenul general de prescripție pentru recuperarea de către pensionari a sumelor neplătite din vina greșelilor făcute de casele de pensii:

„În cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”.

Propunerea legislativă este susținută de coaliția de guvernare dar și de parlamentarii celorlalte formațiuni, astfel că este de așteptat ca proiectul să fie adoptat cu o largă majoritate. Proiectul de lege urmează să intre la vot final în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE