2021-01-20 05:08

Săraci, dar OPTIMIȘTI! Ce așteptări au românii pentru anul 2021

 |  17:18
Săraci, dar OPTIMIȘTI! Ce așteptări au românii pentru anul 2021

În fața amenințărilor noului coronavirus, românii sunt cei mai optimiști europeni. Așa reiese dintr-un sondaj comandat de Parlamentul European. Mai bine de jumătate dintre românii care au răspuns la întrebări cred că anul viitor va fi mai bun. Francezii și grecii nu sunt deloc de acord.

Conform eurobarometrului, românii au cel mai ridicat grad de optimism din întreaga Europă, în contextul pandemiei. Întrebați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța.

La polul opus, cei mai mulți pesimiști din UE pot fi întâlniți în Franța și în Cehia, printre cel mai grav afectate de cel de-al doilea val al epidemiei de coronavirus. Astfel, potrivit Eurobarometrului, doar 29% dintre respondenții cehi și 25% dintre francezii chestionați au spus că au o stare de spirit pozitivă.

Motivele pentru care cetățenii sunt plini de speranță sunt explicate de psihologi.

Cecilia Ardusătan, psiholog: "Indiferent de venituri, de categoria socială, de problemele cu care românii se confruntă, să zicem sunt mai axați să găsească niște soluții. Merg cumva pe principiul: bun, mi-am pierdut locul de muncă, hai că găsesc eu să fac ceva. Știm că românul este destul de inventiv, este mai religios, acest lucru poate să îl determine să se simtă mai plin de speranță, mai optimist".

În timp ce românii se declară optimiști, francezii asociază starea lor de spirit cu frica. Spaniolii se declară neajutorați și peste 70% dintre ciprioți trăiesc în nesiguranță.

Grecii se situează undeva între furie și frustrare, iar olandezii și finlandezii au încredere deplină în ceea ce va urma. 

Europenii au fost întrebați și cât de afectați au fost din punct de vedere economic de pandemia de coronavirus. Pe primul loc se află ciprioții, iar pe locul al doilea grecii, spaniolii și românii.

55% dintre cei care au participat la sondaj spun că veniturile le-au fost deja afectate. Danezii și luxemburghezii nu fac parte din această categorie.  

La întrebări au răspuns aproape 25.000 de cetățeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-25

In legatura cu acest articol...

Ministrul Economiei: JUMĂTATE din măștile de pe piață nu protejează

CCR face un pas înapoi. Ce se întâmplă cu CREȘTEREA pensiilor
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE