2021-07-24 07:27

SALVAŢI COPIII. România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Europa. Donarea a 2% din impozit creşte speranţa de viaţă a bebeluşilor

 |  21:00

Organizaţia Salvaţi Copiii România face un apel de suport pentru scăderea mortalităţii infantile, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau prin donaţii directe către organizaţie pentru ca tot mai mulţi bebeluşi să aibă şansa la viaţă.

România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană înregistrând în continuare cea mai mare rată a mortalităţii infantile din tot spaţiul european, respectiv 9,4 la 1.000 de copii născuţi vii în 2011, cauza principală fiind naşterile premature, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe-suport pentru mame şi copii, precum şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.

Incubatoare pentru maternităţi

Organizaţia Salvaţi Copiii România s-a alăturat programului internaţional "Every One", care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând acum doi ani o campanie amplă - "Fiecare copil contează" - desfăşurată pe doi piloni esenţiali în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă: programe de informare a mamelor din comunităţile defavorizate şi dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante. De la începutul proiectului şi până în prezent, 554 de mame şi 356 de gravide au beneficiat de sprijinul Salvaţi Copiii România, iar prin campania de strângere de fonduri "Bun venit pe lume" 15 maternităţi din toată ţara au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilaţie sau alte echipamente performante care vor ajuta medicii în eforturile lor de salvare a vieţilor bebeluşilor născuţi prematur. Valoarea totală a investiţiilor realizate până în prezent este de 1.090.000 de lei. Zilnic, în întreaga lume, 800 de mame mor în timpul sarcinii sau la naştere, în timp ce 8.000 de nou-născuţi mai mici de o lună pierd lupta cu viaţa, se arată într-un raport realizat de Save the Children International.

Recomandări

În România, Organizaţia Salvaţi Copiii a înaintat în noiembrie 2012 Ministerului Sănătăţii un set de recomandări concrete care vor sta la baza îmbunătăţirii Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, cum ar fi creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, sprijinirea medicilor de familie în urmărirea prenatală a gravidelor cu risc scăzut prin implicarea activă a moaşelor, ameliorarea structurilor din maternităţile de referinţă judeţene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci şi la nivel de expertiză, dezvoltarea structurilor maternităţilor de nivel III care îngrijesc nou-născuţi cu prematuritate extremă, crearea unui program de urmărire a dezvoltării copilului născut prematur pe termen mediu şi lung prin crearea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mică la naştere sau reducerea mortalităţii infantile prin anomalii congenitale. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639880-05-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE