2024-04-19 15:08

Românii își pot AMÂNA ratele la bănci. Care sunt condițiile

 |  22:00
Românii își pot AMÂNA ratele la bănci. Care sunt condițiile

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor la bănci. Măsura poate fi accesată de persoanele fizice și de companii și se aplică pentru o perioadă de cel mult nouă luni.

Potrivit ordonanței de urgență, pot fi amânate ratele românilor și companiilor care au avut o creștere de cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare, pentru creditele acordate până la data de 30 aprilie 2022. Acestea se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni. 

Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut, potrivit ordonanței de urgență.

„Sunt exceptate de la aplicarea prezentei ordonanțe de urgență facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”, se arată în textul actului normativ.

Facilitatea suspendării ratelor „poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată.”

Despre amânarea ratelor la bănci, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a declarat că actul nomativ privind un moratoriu referitor la posibilitatea de amânare a ratelor este ”un instrument pentru cei care se află în dificultate, atât persoane fizice cât şi perasoane judiice, care înregistrează creşteri ale cheltuiellor cu 25%”.

Câciu a spus că moratoriul a fost avizat şi de BNR şi de Asociaţia Română a Băncilor. ”Este un instrument şi nu singura soluţie, aş vrea să precizez acest lucru. Este un instrument la îndemâna celor care chiar au o dificultate, pentru că orice amânare de rate va duce şi la obligativitatea ca aceste rate să fie plătite ulterior, cu o serie de costuri, respectiv dobânda aferentă”, a explicat ministrul Finanţelor. 

Ministrul a spus că clienţii au la dispoziţie şi alte instrumente, puse la dispoziţie de bănci, şi discutate de Guvern cu băncile sau puse la dispoziţie de bănci, în mod volunta, respectic trecerea la o dobândă fixă, trecerea de la un indicator la altul, sau refinanţări, restructurări de credite.

”Practic, prin această măsură, Guvernul încearcă să vină cu încă un instrument în sprijinul cetăţenilor şi a companiilor aflate în dificultate, din perspectiva modului în care vor evolua dobâzile în perioada următoare. Pentru 2023 ne aşteptăm la o începere de scădere a acestora”, a afirmat el.

Despre pericolele acestei amânări, Adrian Câciu a spus că este acelaşi mecanism ca cel aprobat pe vremea când era Florin Cîţu premier. El a arătat că orice amânare înseamnă că la final plăteşti mai mult indiferent de nivelul dobânzii, iar dobânzile sunt în creştere, şi a precizat că nu este singura soluţie, fiind doar pentru cei care nu mai au posibilitatea de a-şi plăti ratele la bancă. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-06-29

In legatura cu acest articol...

VIDEO Cum funcționează Spațiul Privat Virtual al ANAF și ce avantaje aduce românilor

ANAF, razii de amploare la românii care au făcut AVERI din tranzacționarea CRIPTOMONEDELOR

Ministrul Finanțelor se laudă cu obiectivele PNRR: ”Toate jaloanele asumate în prima jumătate a anului, ÎNDEPLINITE”

Cu cât a CRESCUT consumul de pâine și carne în ultimul an. Legumele și fructele, mai puțin căutate de români




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE