2021-08-01 10:14

Revigorarea universităţilor: Prof. univ. Anton Hadăr propune salarii pentru studenţii aflaţi în practică

 |  17:44
Revigorarea universităţilor: Prof. univ. Anton Hadăr propune salarii pentru studenţii aflaţi în practică

Statul român ar trebui să faciliteze accesul tinerilor pe piaţa muncii pentru a-i putea încuraja să urmeze studii superioare, spune preşedintele „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta cere salarii pentru studenţii înscrişi în practică.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale (FNS) „Alma Mater”, prof. univ. ing. Anton Hadăr, spune că era de aşteptat ca universităţile de stat şi particulare să rămână cu multe posturi neacoperite după sesiunea de admitere din vară. „Era de aşteptat, având în vedere faptul că doar 50 şi ceva la sută dintre absolvenţii de liceu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în prima sesiune. Eu cred că cele mai multe locuri scoase la concurs în sesiunea de iarnă vor fi acoperite. Cele care vor rămâne însă, cred că ar trebui distribuite către universităţile care au avut foarte mulţi candidaţi pe loc. Să dăm o şansă tinerilor să urmeze specializarea, programul de studiu pe care şi-l doresc”, a declarat, pentru PUTEREA, Anton Hadăr. Acesta atrage atenţia asupra numărului tinerilor care aleg să urmeze cursurile unei facultăţi, aflat în continuă scădere. „Din păcate, mai intervine un fenomen, cel al tinerilor care aleg să meargă la studii în străinătate. În prezent, oferta educaţională a României este mult mai generoasă decât cererea. Dacă, în urmă cu 6-8 ani, plecau la universităţi din străinătate doar liderii de promoţii, cei care luau 10 la bacalaureat, acum poţi studia oriunde în lume dacă ai bani. Universităţile din afară îi aşteaptă cu braţele deschise pe tinerii din ţara noastră. Vorbim de o criză de studenţi la nivel mondial, nu doar în România”, ne-a mai declarat Hadăr.

Sindicalistul din învăţământul superior susţine că Ministerul Educaţiei şi Guvernul ar trebui să facă mult mai multe pentru a-i determina pe tineri să rămână să studieze în România. „Statul poate face foarte multe. În primul rând, trebuie să le asigure acestor tineri un loc de muncă după finalizarea studiilor. Din câte ştiu eu, anul acesta au absolvit 60.000 de tineri universităţi de stat şi particulare. Câţi dintre ei vor reuşi să-şi găsească un loc de muncă? Eu cred că nici jumătate”, ne-a mai spus Hadăr.

În alte ţări se poate

Preşedintele FNS „Alma Mater” spune că a prezentat un proiect pentru atragerea studenţilor în universităţile de stat şi particulare din România, dar, până în acest moment, politicienii i-au ignorat propunerea. „Eu am propus şi susţin în continuare un proiect prin care să se asigure o practică, din anul I de facultate, două luni pe an, în instituţii, societăţi comerciale, din domeniul în care vor să lucreze. Ar fi două luni de practică serioase, sub supravegherea agenţilor economici şi a profesorilor de la facultate. Universităţile ar avea astfel ocazia să intre în colaborare şi cu agenţii economici. Eu am prezentat, cu ceva timp în urmă, acest proiect, în cadrul unei conferinţe la Luxemburg. Ţări precum Franţa au îmbrăţişat un astfel de proiect. Depinde şi de banii fiecărei ţări. Să oferi un salariu, măcar minim, acestor studenţi, pe perioada de practică. Ar fi încurajaţi şi agenţii economici să-i angajeze chiar din primul an de facultate. Costurile, după mine, s-ar ridica la 600 milioane de euro pentru toţi studenţii. Dar s-ar scoate bani din angajarea acestor tineri”, ne-a mai spus Hadăr.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-09-05Parerea ta...

MARUSTER FEROVIAN
19 Ian 2014

In aceasta seara am urmarit o emisiune privind problema pensiilor.Ati participati si dumneavoastra. S-a pus problema diferentei intre numarul pensionarilor si cel al contribuabililor la fondul de pensii.Ati puncta si dumneavoastra aceasta situatie (aritmetic, algegric, social...) Daca se tine seama de cei care contribuie la fondurile pentru pensii "afara", fiind plecati din tara si de consecintele eventualei intrarii Romaniei in spatiul Shengen, vor fi tot mai multi pensionari fata de cei care cotribuie la fondul de pensii din Romania!? Este corect pusa problema acestei diferente intre contribuabili si pensionari? Crearea de "noi" locuri de munca, unde? Automatizarea, mecanizarea, cibernetizarea, creaza noi locuri de munca? Oare cate? Pai care este scopul acestor demensuri, nu inlocuirea fortei de munca umana cu cea a "masinariilor"? Privatizatii sunt interesati sa mareasca locurile de munca? Daca da, bravo lor, dar eu nu cred!? Cu stima, Maruster Ferovian-pensionar (1245 lei- inca mai pot macar spera sa-mi pot achita cheltuielile lunare)Univ Timisoara,profesor fizica, fizician Lab Incercari vagoane!? Mai am o observatie, ati folosit expresia "roni"! Pe ce bancnota scrie "ron"? N-am spus-o cu rautate, dar ar fi timpul sa se renunte la "roni" si "lei vechi". E asa de greu?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE