2022-01-17 00:56

Registru pentru monitorizarea celor care comit INFRACȚIUNI sexuale

 |  18:25
Registru pentru monitorizarea celor care comit INFRACȚIUNI sexuale

Registrul național automatizat al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a fost lansat și în România.

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

În Registru se ține evidența următoarelor persoane:

- persoanelor fizice condamnate ori împotrivă cărora s-au luat alte masuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele romane competente;

- persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidenta din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;

- persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Persoanele înscrise în Registru au obligația:

- de a anunță, în prealabil, organul de politie pe raza căruia locuiesc, în cazul intenției efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit;

- de a se prezenta la organul de politie pe raza căruia își stabilesc locuință, pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidenta, în termen de cel mult 3 zile.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Potrivit prevederilor Legii nr. 118/2019, ministerelor de resort și organelor administrației publice centrale și locale le-a revenit obligația că, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, să evalueze cadrul legal din domeniul de competenta și, după caz, să demareze procedurile necesare de natura legislativa și/sau administrativa, pentru a se asigura că unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun:

- contactul direct cu copiii;

- contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile;

- examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE