2024-04-24 22:52

Reacția CNCD după afirmațiile lui ÎPS Teodosie despre femei

 |  20:30
Reacția CNCD după afirmațiile lui ÎPS Teodosie despre femei

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a susținut că a primit mai multe plângeri după declarațiile lui IPS Teodosie despre femei. Acesta a precizat că instituția pe care o conduce nu va sancţiona interpretările unei credinţe.

„Noi, ca instituţie de stat, în nicio speţă nu am şi nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe. Pentru că există o separaţie între stat şi culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult îşi stabileşte propriile canoane şi propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă.

Ceea ce vom analiza noi în această speţă şi în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declaraţia, conţinutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenţie de a aduce o atingere demnităţii anumitor categorii de persoane – şi, desigur, calitatea celui care a făcut declaraţia, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influenţează comportamente din societate”, a spus preşedintele CNCD, la Digi FM.

Asztalos Csaba a precizat va solicita un punct de vedere de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) și că vor fi citate toate părțile.

IPS Teodosie a stârnit revolta publică după noi declarații controversate, de data aceasta despre femei și rolul lor în Biserică și în societate.

„Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale.

Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a declarat IPS Teodosie.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE