2024-04-20 08:50

Efectele CICLONULUI. Prognoza meteo pentru weekendul 18-20 iunie 2021

 |  18:07
Efectele CICLONULUI. Prognoza meteo pentru weekendul 18-20 iunie 2021

Meteorologul Elena Mateescu, director ANM a detaliat prognoza meteo pentru weekendul 18-20 iunie 2021, la Antena 3. Ea a explicat ce efecte va avea ciclonul blocat în Marea Neagră, dar și care vor fi cele mai afectate zone.

"Sunt 12 județe, în partea de Sud-Est a țării, respectiv Bacău, Galați, Vrancea, Ialomița, Brăila, Prahova,  dar și zona de munte a județelor Argeș, Brașov și Covasna, unde până mâine seara la ora 23.00 este în vigoare o avertizare meteorologică de tip cod portocaliu, ce vizează cantități de apă ce pot acumula valori de 40-50 l/mp, izolat 60 - 80 l/mp.

Tot până mâine seară, la ora 23.00, pentru trei sferturi din țară, mai puțin zona de vest, menționăm totuși avertizarea de tip cod galben. Este vorba despre Muntenia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, zone și interval în care va ploua însemnat cantitativ, cu manifestări  de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate de averse torențiale și cantități de apă ce pot depăși 20 l/mp", a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

"În Capitală se vor putea acumula valori de precipitații de 30 - 40 l/mp. Pentru București, ziua de vineri aduce ploi în cea mai mare parte a intervalului", a explicat directorul ANM, Elena Mateescu.

"Ciclonul blocat în Marea Neagră va genera cantități însemnate de precipitații, cel puțin până duminică seara.

România stă sub amenințarea ciclonului format în Marea Neagră, care a făcut deja prăpăd în mai multe țări din Europa. Iar meteorologii au emis două noi avertizări, una Cod galben și una Cod portocaliu. În majoritatea zonelor țării vor fi ploi în zilele următoare, dar și vânt puternic.

Avertizarea cod galben este valabilă de vineri, 18 iunie, ora 10:00, până sâmbătă, 19 iunie, ora 23:00. 

În intervalul menționat în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

Codul portocaliu va intra în vigoare vineri, 18 iunie, ora 12:00 și va fi valabil până sâmbătă, 19 iunie, ora 23:00.

În intervalul menționat, în județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40...50 l/mp și izolat 60...80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-18



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE