2021-07-28 17:25

Prof. dr. Irinel Popescu, alături de echipa sa, a bifat recordul: 100 de transplanturi de ficat în 2013, 500 în total

 |  18:25
Prof. dr. Irinel Popescu, alături de echipa sa, a bifat recordul: 100 de transplanturi de ficat în 2013, 500 în total

Echipa de chirurgi a Institutului Clinic Fundeni, coordonată de prof. dr. Irinel Popescu, a atins un nou record în materie de transplanturi de ficat. Cu ultimele două operaţii efecuate luni, chirurgii îşi pot trece în palmares 100 de interveţii în acest an şi 500 în total.

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, ambele transplanturi realizate la începutul acestei săptămâni au decurs normal, fiind vorba de o pacientă de 59 ani cu ciroză hepatică produsă de infecţii cu virusurile B şi D şi un pacient de 57 de ani, cu ciroză hepatică, în urma unei infecţii cu virus C. De altfel, la Institutul Clinic Fundeni au fost operate persoane cu diverse suferinţe grave ale ficatului, iar vârstele au fost de la copii de 1 an la adulţi de peste 50 de ani. Prof. dr. Irinel Popescu a  vorbit şi despre primul copil din România care a beneficiat de un transplant hepatic, în anul 2000, intervenţia realizându-se în colaborare cu o echipă de specialişti germani. „Timeea Balog este primul copil din România care a beneficiat de un transplant hepatic. A fost operată în urmă cu 13 ani, când avea doar 1 an şi 3 luni. O altă premieră a fost şi operaţia de transplant cu ficat împărţit. Două vieţi au putut fi salvate după ce ficatul unui tânăr, aflat în moarte cerebrală, a fost donat unor bolnavi. Un singur ficat disponibil şi doi tineri de 17 şi 24 de ani care se luptau cu moartea“, a spus profesorul Irinel Popescu, citat de Mediafax.

Potrivit chirurgului, necesităţile României în materie de transplant hepatic sunt chiar mai mari, dar atingerea cifrei de o sută în 2013 reprezintă o performanţă remarcabilă pentru transplantul de organe solide din România, în contextul în care şi rezultatele postoperatorii sunt la nivelul celor internaţionale. „Un rol important în atingerea acestui rezultat l-a avut Agenţia Naţională de Transplant, la care s-a adăugat un suport mediatic susţinut, mai ales în prima parte a anului, precum şi introducerea funcţiei de «persoană responsabilă de procesul de donare» în marile spitale ale României. Această reuşită se datorează şi susţinerii acordate de Ministerul Sănătăţii programului de transplant derulat în Institutul Clinic Fundeni şi nu în ultimul rând profesionalismului echipei din I.C. Fundeni“, a mai spus profesorul Irinel Popescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE