2024-04-19 11:10

Primarul Chirica: "NU lăsați convoaiele de credincioși să vină la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva!"

 |  23:45
Primarul Chirica: "NU lăsați convoaiele de credincioși să vină la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva!"

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Într-o declarație neobișnuită, dar pe care o justifică prin urgența și gravitatea pandemiei de coronavirus, Mihai Chirica (foto) a făcut un apel la credincioşi să nu se hazardeze să vină la Iaşi, pentru că "nu vor fi asigurate condiţii ca în anii precedenţi".

Primarul de Iași a precizat că manifestația religioasă nu este anulată, ci va fi afectată de restricțiile sanitare.

 "Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, unde credincioșii vor primi apă şi hrană. Nu se va mai organiza masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului", a precizat edilul.

El a mai spus că nu poate lua "dreptul de deplasare" a populaţiei.

"Noi ne organizăm într-o manieră preventivă. Nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”, a precizat Chirica.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunțat că pelerinajul religios de la Iaşi din luna octombrie nu va fi anulat, în pofida pandemiei de coronavirus.

Reprezentanţii  Mitropoliei susțin că vor fi luate măsuri speciale pentru a se evita aglomeraţia în jurul lăcaşului de cult.

Potrivit unui comunicat al MMB, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.

"Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-05



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE