2024-04-25 23:11

Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru cei care deschid conturi false de Facebook

 |  18:26
Pedeapsă cu ÎNCHISOAREA pentru cei care deschid conturi false de Facebook

Decizie fără precedent în România. Deschiderea unui cont pe rețelele de socializare folosind numele și fotografiile altei persoane, fără acord, este o infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

Este hotărârea luată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta după ce instanță supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals folosindu-se de identitatea altcuiva.

Disperați, foarte mulți utilizatori cer prietenilor virtuali să raporteze conturile deschise în numele lor. Este ceea ce judecătorii numesc acum furt de identitate online.

 ”Instanțele din România au interpretat diferit dispozițiile legale, nu știau și unii judecători erau de părere că falsul informatic nu ar privi și rețelele de socializare, ci numai intrarea în calculatorul unei persoane. Astăzi Curtea Supremă vine și spune că chiar dacă se deschide un cont pe un site sau pe o rețea de socializare este infracțiune de fals informatic” a declarat Cristi Danileț, judecător pentru Protv.

Infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. În România mai este însă de mult de muncă la acest capitol: încă nu există un cadru legal bine pus la punct care să reglementeze rețelele de socializare.

De pildă, deschiderea unor conturi anonime prin intermediul cărora sunt postate informații și fotografii nu este interzisă de Curtea Supremă.

Iar o inițiativă legislativă care încriminează postarea fotografiilor nud pe internet a rămas blocată la Camera Deputaților.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE