2020-12-02 14:43

Patriarhul Daniel: "Regimul comunist A CĂZUT când A INTERZIS închinarea la sfintele moaște ale Sf. Dimitrie!"

 |  16:10
Patriarhul Daniel: "Regimul comunist A CĂZUT când A INTERZIS închinarea la sfintele moaște ale Sf. Dimitrie!"

Patriarhul Daniel transmite un mesaj subtil Guvernului și arată că regimul comunist a căzut, după ce în anul 1989 au interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou.

În predica rostită marți, Patriarhul Daniel a spus că "lumea l-a cinstit pe Sfântul Dimitrie mai ales în anii grei ai comunismului, când Biserica era persecutată”.

"În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombire, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a afirmat PF Daniel, potrivit Basilica.

"Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 27 octombrie în anul 2007, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, a fost înființat Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, care prin radio și televiziune transmite de la Catedrala Patriarhală în fiecare zi slujba Sfintei Liturghii și slujba Vecerniei spre bucuria credincioșilor ortodocși români din țară și din diaspora”, a continuat el.

Patriarhul Daniel a subliniat că "Dumnezeu nu se lasă batjocorit".

"Prin aceasta vedem că <>, după cum spune Sfântul Apostol Pavel (Galateni 6:7). Fraților, Dumnezeu nu se lasă batjocorit. El este îndelung-răbdător, dar este și drept. Mai întâi iubirea Sa milostivă copleșește dreptatea Sa. Dreptatea Sa se arată atunci când El dorește îndreptarea oamenilor, folosind uneori și medicamente amare, nu numai dulci pentru îndreptarea oamenilor și așa îngăduie ca ei să fie certați cu diferite încercări”, a continuat Patriarhul.

El şi-a exprimat regretul că la pelerinajul din acest an nu au putut participa mai mulţi credincioşi din cauza pandemiei.

"Regretăm faptul că, din cauza pandemiei, n-au putut participa anul acesta şi credincioşi din toată ţara, ci numai locuitori ai oraşului Bucureşti. Totuşi, noi preţuim pe toţi cei care au avut în gând să vină la Bucureşti, ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască sănătate şi bucurie şi să ne ajute ca în anii următori să putem prăznui cu toată cuviinţa şi cu toată libertatea ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou", a mai spus Patriarhul Daniel la slujba a fost oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Reamintim că în acest an la pelerinajul de Sf. Dumitru din Capitală a fost permis accesul doar celor din București, în contextul pandemiei de COVID-19. O astfel de restricție a fost impusă de guvern și la pelerinajul de Sf. Parascheva de la Iași, decizia generând critici dure la vârful Bisericii. Atunci, Patriarhul Daniel a calificat măsura drept una "disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE