2021-01-23 02:26

Patriarhia Română atrage atenția: “Calendarele bisericești nu sunt material electoral”. Ce partid este vizat

 |  17:51
Patriarhia Română atrage atenția: “Calendarele bisericești nu sunt material electoral”. Ce partid este vizat

Patriarhia Română atrage atenția că anualele calendarele bisericeşti care se distribuie în preajma sărbătorilor nu sunt materiale electorale. Reacția vine după ce un partid politic aflat în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe false. Se pare că în cauză este vorbă despre Pro România, care a tipărit calendare ortodox-electorale cu greșeli, omisiuni și înscrieri eronate, inclusiv în ce privește sărbătorile religioase.

"Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetăţenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase", se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Sursa citată precizează că "o asemenea iniţiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creştin ortodox constituie un rapt de conţinut, imagine şi simbol creştin-ortodoxe şi încalcă Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti".

Patriarhia reaminteşte că, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, Sfântul Sinod al BOR, pornind de la poziţiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13 - 14 februarie 1996, 23 - 25 februarie 2000, 12 - 13 februarie 2004, 5 - 7 martie 2008 şi 25 februarie 2016, "a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti".

"Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de Sfântul Sinod al BOR", se mai arată în comunicatul citat.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE