2020-12-01 16:31

Parlamentarii cer închisoare pentru JIGNIREA drapelului și a imnului național

 |  16:25
Parlamentarii cer închisoare pentru JIGNIREA drapelului și a imnului național

14 parlamentari, dintre care 12 de la PMP, au inițiat un proiect de lege prin care propun reintroducerea infracţiunii de ofensă adusă unor însemne, sub forma sancţionării penale a defăimării drapelului sau imnului ţării.

„Profanarea drapelului României, intonarea inmului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3  ani”, se arată în proiect.

O infracţiune similară exista în vechiul Cod penal (adoptat în 1973), dar în noul Cod penal (adoptat în 2009) infracţiunea nu a mai fost prevăzută. Motivele pentru care infracţiunea nu a mai fost prevăzută în noul Cod penal sunt: numărul extrem de redus al faptelor de acest gen, jurisprudenţa fiind practic inexistentă în această materie şi caracterul vădit disproporţionat al unei sancţiuni penale (prin consecinţele pe care le atrage o condamnare) faţă de gravitatea unei astfel de fapte, notează APADOR-CH.

În prezent, defăimarea drapelului sau imnului sunt sancţionate contravenţional, conform HG 1157/2001, cu amenzi între 500 şi 5000 lei, actualul regim sancţionatorii fiind suficient pentru această categorie de fapte.

„Dacă ar fi adoptată iniţiativa celor 14 parlamentari, există pericolul de a se întocmi câte un dosar penal pentru fiecare cuvânt, glumă, caricatură sau gest care ar putea fi interpretate ca lipsite de respect faţă de drapel sau imn.

 În urmă cu cinci ani a mai existat o inițiativă similară, a 36 de parlamentari PSD și UNPR. În urma protestelor societății civile aceasta a fost abandonată”, avertizează organizația.

În jurisprudenţa ţărilor europene cu tradiţie democratică şi a Curţii Supreme a SUA, problema respectului datorat simbolurilor naţionale a fost rezolvată în sensul că acest respect nu poate fi asigurat prin aplicarea de sancţiuni penale. Chiar dacă astfel de prevederi legale mai există în unele state europene, ele nu sunt aplicate, fiind desuete, scrie Newsweek.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-08-25

In legatura cu acest articol...

Muzeul Copiilor din Capitală a fost INAUGURAT. Unde este amplasat?

Alertă meteo: COD GALBEN de vreme rea și inundații în 20 de județe. Care vor fi cele mai afectate zone?

Ex-ministrul Daniel Chițoiu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul accidentului soldat cu decesul a două persoane

Furtul de lemne a intrat direct sub incidenţă penală, indiferent de prejudiciu
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE