2021-07-28 17:14

Opţiunea pentru plata anuală a impozitului pe profit cu efectuarea de plăţi trimestriale se depune la Fisc până joi

 |  13:41
Opţiunea pentru plata anuală a impozitului pe profit cu efectuarea de plăţi trimestriale se depune la Fisc până joi

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit care doresc să opteze pentru plata anuală a impozitului, cu efectuarea de plăţi anticipate trimestrial, trebuie să depună până joi la Fisc o notificare în acest sens, respectiv Formularul 012.

Potrivit Codului Fiscal, începând din luna ianuarie a acestui an contribuabilii opt opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Contribuabilii care vor aplica acest sistem, vor determina plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.

În prezent, băncile utilizează sistemul de calcul, declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, cu efectuarea trimestrială de plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

Prevederea referitoare la plata anuală a impozitului pe profit nu se va aplica organizaţiilor nonprofit şi contribuabililor care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură, care au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.

Opţiunea pentru sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi.

În prezent, declararea şi plata impozitului pe profit se efectuează trimestrial.

Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International, a arătat miercuri, în acest context, că prin această plată anticipată se poate crea un avantaj pentru contribuabili pe cash flow.

"Se poate crea un bun avantaj pe următorii doi ani sau un dezavantaj. Această declaraţie, dacă o fac acum, este valabilă pentru doi ani fiscali. Deci trebuie făcută o analiză a evoluţiei impozitului pe profit cel puţin pe ultimii 2-3 ani şi să fac o evoluţie şi a business-ului în următorii ani. Dacă în anii trecuţi am avut un impozit pe profit relativ uniform pe care l-am plătit şi în anul acesta ne planificăm o expansiune a business-ului, atunci este mult mai avantajos să aleg acest sistem de plăţi anticipate. Toată sarcina fiscală se va deplasa peste un an", a explicat oficialul Nexia International.

Aceasta a mai afirmat că nu este evaziune fiscală, ci un lucru pe care poate fi făcut legal, dar este foarte important pentru contribuabil să conştientizeze că poate să facă acel lucru.

"Dacă firma intenţionează să îşi reducă activitatea şi să obţină un profit impozabil mai mic este avantajos să nu opteze pentru această plată anticipată pentru că trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar trimestrial şi la sfârşit de an are sume de primit din contul impozitului pe profit de la stat pe care fie să le regularizeze, fie le primeşte cu întârziere", a mai spus Ristea, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE