2024-04-19 15:22

Opțiune între pensie și salariu. Ce categorii sunt EXCEPTATE de la regulă

 |  20:26
Opțiune între pensie și salariu. Ce categorii sunt EXCEPTATE de la regulă

Pensionarii care vor să muncească la stat până la 70 de ani trebuie să aleagă între salariu și pensia lunară. Există însă, câteva excepții. Profesorii, medicii, invalizii și persoanele alese în funcții publice vor putea cumula cele două venituri.

Cei care ajung la vârsta de pensionare vor putea să opteze cu o lună înainte dacă vor să rămână salariați la stat până la 70 de ani ori se retrag, potrivit legii. De acum nu vor mai putea primi și pensie și salariu, decât dacă vor lucra în mediul privat.

„Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim, aşadar, despre un drept şi de o obligaţie” a explicat Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Amânat de mai bine de un an, proiectul de lege prezentat de ministrul Muncii prevede și excepții. Potrivit documentului, cadrele didactice și medicii vor putea fi plătiți la oră, chiar și după vârsta de pensionare. În aceeași categorie intră și persoanele cu gradul 3 de invaliditate și cei care sunt aleși în funcții publice, până la terminarea mandatului.

În prezent, sunt 120.000 de români care încasează în prezent și pensie și salariu. Aproape o treime dintre ei lucrează încă la stat și nu puțini sunt cei care primesc o pensie specială. Astfel, magistrații, polițiștii, jandarmii sau aviatorii, de exemplu, vor trebui să renunțe fie la salariu, fie la pensia specială.

Decizia inițială poate fi însă ulterior schimbată. Dacă cineva a optat pentru continuarea contractului de muncă și după vârsta de pensionare se poate răzgândi, iar pensia îi va fi recalculată.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-03-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE