2022-10-02 09:41

Nicușor Dan dă speranțe bucureștenilor: ”Iarna asta o să fie MAI BINE decât iarna trecută”

 |  21:28
Nicușor Dan dă speranțe bucureștenilor: ”Iarna asta o să fie MAI BINE decât iarna trecută”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, recunoaște că apa caldă reprezintă una dintre cele mai grave probleme structurale din București. Edilul nu promite că nu vor mai exista avarii, dar va fi ceva mai bine.

"Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport și distribuție care se află în sarcina Primăriei Municipiului București, și cealaltă de producție care e în sarcina Ministerului Energiei. S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf, pe rețeaua principală sunt modernizați 100 din 1000 de kilometri. Însă aceleași probleme sunt și la producție pentru că existe centrale din 1964, cele mai vechi", a spus Nicușor Dan. 

Întrebat dacă este nevoie de două - trei decade pentru a fi toată rețeaua de termoficare schimbată, edilul Capitalei a precizat că față de acum 10 ani, când problema apei calde era periferică și se pierdea 23% agent termic, acum pierderile au ajuns la 37% și stagnează datorită începerii lucrărilor de modernizare a conductelor. 

"Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al bucureștenilor și pierderile din rețea. E ușor de înțeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea și cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de rețea. Acum 10 ani, când problema apei calde și căldurii era una periferică - existau avarii și se reparau -, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic. În momentul de față pierdem 37% și asta se vede. Noi am reușit în 2021, când n-aveam licitațiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menținem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem", a mai spus primarul general la Digi24.ro.

De asemenea, Nicușor Dan a fost întrebat dacă bucureștenii care au stat o lună de zile fără apă caldă în această vară, din cauza lucrărilor la rețea, vor avea garanția că în iarnă nu vor mai exista probleme în acest sens. 

"Mă preocupă foarte tare și empatizez cu bucureștenii care au această problemă. În primul rând trebuie să ne uităm la sursă, iar sursa a fost lipsa investițiilor în această rețea au lipsit vreme de 10 ani. Am prezentat sumele plătite de PMB în ultimii 10 ani pe termie și lipsesc 2,5 miliarde de lei care ar fi trebuit să fie plătiți. Dacă se plăteau, s-ar fi făcut la prețurile de atunci 500 din cei 1000 de kiloemtri. Tot ce putem să facem este să tratăm responsabil problema, să nu mai acumulăm datorii. În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, și să iasă ELCEN din insolvență. (...) Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută", a conchis Nicușor Dan. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-10

In legatura cu acest articol...

Apa de ploaie NU mai e bună de băut. Specialist: ”Planeta este CONTAMINATĂ în mod ireversibil"

Cât va costa gigacaloria la iarnă, în București. ANUNȚUL făcut de Nicușor Dan
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE