2024-04-19 21:34

MĂRTURII cutremurătoare ale minerilor despre munca în subteran: "Intrăm, nu știm dacă mai ieșim!"

 |  21:46
MĂRTURII cutremurătoare ale minerilor despre munca în subteran: "Intrăm, nu știm dacă mai ieșim!"

Circa 70 - 80 de mineri blocaţi în subteran la Lupeni au revenit, luni, la suprafaţă, după un protest de o săptămână, pe parcursul căruia 20 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Mihai Gâdea, Mirela Voicu și Gabriela Mladin au stat de vorbă cu minerii și au aflat în ce condiții grele lucrează, cu gândul că acea zi poate fi ultima pentru ei dacă ceva neprevăzut se întâmplă.

"Intrăm cu colivia, intrăm în subteran, mergem și ajungem la locul de muncă, ne luăm lopata, sapa, picamerul. Ne apucăm de spart frontul, adică peretele de cărbune, ne apucăm să ne ridicăm grinzile, să ne asigurăm, să înaintăm cu frontul, să scoatem cărbunele afară", a spus unul dintre mineri.

"Intrăm, dar nu știm dacă mai ieșim. Deci, de când intrăm pe puț, noi nu știm dacă mai ieșim", a completat un coleg de-al său, la Antena 3.

Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii după ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. 

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor şi au decis să iasă la suprafaţă, urmând să fie întâmpinaţi de familii.

În urma negocierilor de luni, ministrul muncii, Raluca Turcan, le-a cerut celor blocaţi în subteran să oprească protestul.

Însă cei din subteran au cerut să vadă acordul, ca primă condiţie pentru a înceta protestul şi a nu intra în greva foamei. Ei spun că nu au încredere în declaraţiile făcute de ministrul Raluca Turcan.

"Acel miner a aşteptat să vadă acordul scris. N-a mai apucat să se bucure de rezultat şi a ajuns la spital", a transmis corespondentul Antena 3 Gabriela Mladin.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE