2024-04-23 17:47

Maica Siluana Vlad A MURIT. Părintele Sturzu: Să ne revedem în Rai, Maica mea dragă!

 |  22:01
Maica Siluana Vlad A MURIT. Părintele Sturzu: Să ne revedem în Rai, Maica mea dragă!

Schimonahia Siluana Vlad s-a mutat la Domnul marți seara, la numai câteva zile după ce împlinise 77 de ani. Născută pe 28 mai 1944, schimonahia Siluana era coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași.

'A trecut la Domnul în seara aceasta, la câteva zile după ce împlinise 77 de ani, Schimonahia Siluana Vlad (28 mai 1944 - 8 iunie 2021). Dumnezeu să o așeze întru binemeritată odihnă în locașurile drepților! Să ne revedem în Rai, Maica mea dragă!', a scris părintele Constantin Sturzu, pe pagina sa de Facebook.

Până la 30 de ani, maica Siluana Vlad susținea că era atee. Foarte revoltată împotriva credinței

'Maica Siluana crede ca ii poate intelege si ajuta pe oamenii care sunt departe de Dumnezeu pentru ca ea insasi a trecut printr-o situatie identica. Nascuta cu numele de mireana Eugenia Vlad, a fost pâna la 30 de ani atee, dupa cum singura ne-a marturisit. "Eram foarte revoltata impotriva credintei. Credeam ca este «opium pentru popor»", isi aminteste ea. Eugenia s-a nascut intr-o familie de tarani, cu cinci copii, din Ciulinii Baraganului. Tatal sau a stat timp de patru ani in prizonierat, in Uniunea Sovietica, de unde s-a intors acasa cu idei comuniste. Se impusese ca un lider comunist in sat, isi aminteste fiica sa, careia nu i-a transmis insa aceleasi convingeri.

Eugenia Vlad avea sa studieze Filosofia la Universitatea din Bucuresti, insa nu a fost atrasa de marxism si de materialism dialectic, ci, dimpotriva, de filosofii occidentali, blamati de ideologia comunista. De aceea, a intrat in atentia Securitatii. "Orientarea mea filosofica era existentialista-tragica. Citeam mult literatura din afara, poate de asta ma urmarea Securitatea. Eram un om nonconformist, ascultam muzica, spuneam ce gandeam si poate de asta eram considerata un om periculos", marturiseste ea.

Dupa absolvirea facultatii, Eugenia a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galati. "M-au indepartat apoi cei din Securitate. Am avut tot felul de slujbe apoi ca secretar, bibliotecar, mai tineam unele cursuri facultative", spune ea, citata de dcnews.ro.

S-a călugărit la vârsta de 49 de ani, în anul 1993, la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor.

În 2001 s-a mutat la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi.

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE