2021-07-26 22:53

Învăţământul la domiciliu ar putea fi reînfiinţat: Părinţii, profesori dedicaţi pentru elevi

 |  18:24
Învăţământul la domiciliu ar putea fi reînfiinţat: Părinţii, profesori dedicaţi pentru elevi

Învăţământul la domiciliu ar putea reapărea de anul viitor în România dacă parlamentarii vor aproba un proiect de lege aflat momentan la stadiul de dezbatere. Până în 1948, atunci când comuniştii s-au instalat la putere, această formă de învăţământ alternativă era favorita copiilor de burghezi, însă acum este adresată în special tinerilor aflaţi în Diaspora şi care vor să continue să studieze în limba română.

Legal în ţări precum SUA, Franţa, Irlanda sau Israel, învăţământul la domiciliu a mai avut câteva tentativa de a pătrunde şi în ţara noastră, însă de fiecare dată s-a oprit înainte de a deveni proiect de lege. Acum, patru deputaţi ai Partidului Conservator au iniţiat procedura legislativă şi speră ca odată cu anul şcolar 2013/2014 această formă să fie pusă şi în practică. „Acest tip de educaţie este funcţional în alte ţări, copiii înregistrând rezultate remarcabile în învăţătură, aşa că am considerat oportună pentru elevii români din ţară şi Diaspora dezvoltarea legislaţiei privind învăţământul la domiciliu”, spune Ovidiu Raeţchi, unul dintre iniţiatori.

Ministerul asigură doar o parte dintre costuri

 

Un asistent educaţional atestat de Ministerul Educaţiei în urma unor cursuri ar urma să fie cel desemnat pentru a susţine cursurile la domiciliu. Părinţii pot deveni profesorii propriilor urmaşi dacă au urmat un liceu psihopedagogic, însă marea parte dintre învăţătorii la domiciliu va fi formată cel mai probabil din profesori care lucrează cu jumătate de normă în actualul sistem de învăţământ. Proiectul de lege prevede ca ministerul să asigure o parte dintre costuri, printre care suportul logistic, însă salariul şi alte plăţi necesare desfăşurării activităţii al domiciliu a profesorilor ar reveni în sarcina părinţilor care optează pentru această formă de învăţământ. Programa conţine mai puţine materii decât în mod normal la gimnaziu, obligatorii fiind: limba română, matematica, limbile străine, istoria, geografia, artele, educaţia civică, biologia, fizica şi chimia. Numărul maxim de ore pe zi este de 4 la învăţământul primar şi de 6 la gimnazial, asistenţii educaţionali fiind nevoiţi să respecte un orar bine stabilit, iar un inspector şcolar va inspecta situaţia elevului cu teste de verificare.

 

Ajutor pentru Diaspora

În cazul în care proiectul va fi adoptat de Parlament, atunci inclusiv copiii aflaţi în afara României ar putea beneficia de acest sistem de învăţământ. Părinţii ar urma să facă o cerere către Centrul Naţional pentru Educaţia la Domiciliu, care va fi înfiinţat special în acest sens, cu cel puţin 90 de zile înaintea începerii anului şcolar. Chiar părintele poate deveni asistent educaţional dacă deţine o diplomă de studii superioare, însă va susţine în fiecare an un examen de verificare a cunoştinţelor sub supravegherea personalului Ambasadei din ţara respectivă. Periodic, copiii vor susţine examene on-line supravegheate de către specialiştii din România, iar în cazul în care aceştia nu au un nivel minim, atunci ar urma să fie suspendaţi din sistemul de învăţământ. Conform iniţiatorilor, nu doar tinerii din Diaspora ar putea fi ajutaţi de acest proiect, dar şi cei cu probleme aflaţi în ţară şi care se află în imposibilitatea de a se deplasa. „Ar fi o alternativă atât pentru cei bolnavi, cât şi pentru cei ai căror părinţi îşi schimbă des oraşul de rezidenţă”, mai spun semnatarii acestui proiect.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE