2024-04-25 16:05

Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău pe tema LIMBII ROMÂNE

 |  17:55
Îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău pe tema LIMBII ROMÂNE

Parlamentul din Republica Moldova a fost scena unui scandal declanșat de deputații Blocului Comunist și Socialist.

Un proiect care prevede ca în toată legislația Republicii Moldova să se înlocuiască sintagma „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a fost votat, joi, în Parlamentul de la Chișinău, într-un climat tensionat cu îmbrânceli și urlete, potrivit agora.md.

Inițiativa legislativă a fost susținută de deputații PAS, aceștia spunând că proiectul nu este o modificare a Constituție, „ci un proiect ordinar de implementare a hotărârilor Curții Constituționale”.

Ei spun că judecătorii constituționali moldovenni au decis pe 5 decembrie 2013 că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu alte cuvinte, sintagma „limba moldovenească” ar trebui să fie schimbată în „limba română”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor care se opun inițiativei au intervenit la tribuna centrală și au încercat să oprească aprobarea proiectului, moment în care între cele două „tabere” s-a declanșat o dispută în care unii deputați s-au și îmbrâncit.

În final, cu votul a 56 de deputați PAS, proiectul a fost votat în prima lectură.

Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră” să se numescă „Sărbătoarea Națională „Limba română”.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE