2021-08-01 11:27

Iași: 16.000 de pelerini au venit la moaștele Sfintei Parascheva

 |  09:09
Iași: 16.000 de pelerini au venit la moaștele Sfintei Parascheva

A început pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, considerată apărătoarea Moldovei.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate vineri dimineață în procesiune pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, fiinde depuse pe amplasamentul special amenajat din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La procesiune au participat 16.000 de pelerini, cei mai mulți dintre ei veniți în primele ore ale dimineții.

Baldachinul cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost purtat de preoți pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, după care a urmat, în curtea Catedralei Mitropolitane, oficierea slujbei de sfințire a apei, Taina Sfântului Maslu și Sfânta Liturghie.

Conform tradiției, moaștele vor fi purtate vineri seară în procesiunea Calea sfinților pe străzile din centrul Iașiului, după care vor fi așezate din nou în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne acolo până pe 15 octombrie pentru credincioșii care vor dori să vină la ea.

Pelerii care vor veni la Iași se vor putea închina anul acest și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul din Muntele Minunat, aduse joi seara de la Mânăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului din București.

Potrivit Agerpres, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra, din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că Sfânta Parascheva şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii săi. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim și s-a retras apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani. Ulterior, s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, Bulgaria. În secolul al XVI-lea sfintele moaşte au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. Racla a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce a scăpat neatinsă de incendiul de la Biserica Trei Ierarhi.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-10-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE