2020-11-29 10:01

HOCUS-POCUS cu pensiile românilor. Ce decizie pregătesc Orban și Cîțu

 |  22:00
HOCUS-POCUS cu pensiile românilor. Ce decizie pregătesc Orban și Cîțu

Cu doar câteva luni înainte de data la care pensiile românilor ar trebui crescute cu 40%, guvernanții nu reușesc să se decidă dacă bugetul poate suporta acest procent, dacă majorarea va fi una mai mică decât prevede legea sau, dacă ne aducem aminte de amânarea dublării alocațiilor, executivul ar putea întârzia creșterea care li se cuvine pensionarilor.

În ultima lună, membrii guvernului au răspuns relativ evaziv la întrebările jurnaliștilor legate de creșterea pensiilor, punând în seama situației bugetare după primele șase luni ale anului.

Premierul Ludovic Orban spune că majorarea pensiilor era greu de suportat chiar și într-o situație economică favorabilă, dar că, acum, când România este într-o criză, creșterea pensiilor cu 40% nu poate fi susținută financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut chiar în condițiile în care eram într-o situație economică favorabilă, așa cum arătau datele la începutul anului, atunci când am adoptat bugetul. Suntem într-o criză economică, suntem într-o criză care a afectat atât veniturile la bugetul de pensii, cât și veniturile bugetului de stat. Se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților. Vom crește pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, a precizat premierul la România TV.

Pe de altă parte, cel responsabil cu finanțele țării, Florin Cîțu este și mai pesimist:

”Trebuie să fim foarte oneşti cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. În acelaşi timp, trebuie să avem toate datele pentru exerciţiul bugetar la 6 luni de zile. Datele sunt ok, am reuşit să evităm un dezastru pentru economie. Dar eu văd lucrurile puţin diferit: aş vrea să discutăm nu doar de pensii, ci să discutăm şi de investiţii, şi aş vrea să mă certe românii că nu dublez investițiile”, a spus ministrul de Finanțe pentru B1tv.

Acesta a spus că în loc de a aloca bani pentru majorarea pensiilor, dorește să facă alocări bugetare mai mari pentru investiții.

”Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor pentru perioada a doua a anului şi vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii, pentru că numai aşa putem să plătim şi pensii şi salarii crescute şi în anii viitori. Dacă noi facem această greşeală şi anul acesta nu alocăm mai mulţi bani pentru investiţii şi mergem spre ceea ce vrea stânga – populism din acesta mizerabil – dacă mergem spre populism, vă garantez că vom avea mari probleme anii viitor”, a spus el.

Cîțu a recunoscut că decizia de majorare sau nu a pensiilor va fi una politică, așa cum era lesne de înțeles având în vedere că partidul de guvernământ se pregătește să intre în campania electorală pentru alegerile locale.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-06-26Parerea ta...

NATANAEL
27 Iun 2020

Dl orban daca eu eram prim minstru as fi acordat marirea de 40% si as fi avut bani fara sa ma imprumut Aceste detalii le vei regasi in programul economic pe care l-am elaborat si pe care il voi publica in august a.c Pana atunci dle orbete descurcate ... Te-ai vrut prim ministru respecta constitutia si legile tarii asa cum ai jurat la investitura . Dar tine-te bine sa vezi ce-ti mai pregatesc baietii de la psd ca n-ai vrut antipate ....acum vei sta capra si vei juca cum iti vor canta ciolacu ,ponta si tariceanu .prnstia si grandomania se platesc
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE