2024-04-20 05:08

Gata cu construcțiile HAOTICE în București! Nicușor Dan: ”Urbanismul ultimilor ani a fost o GOLĂNIE”

 |  21:55
Gata cu construcțiile HAOTICE în București! Nicușor Dan: ”Urbanismul ultimilor ani a fost o GOLĂNIE”

Revoltat de construcțiile aberante din ultimii ani în București, primarul Nicușor Dan a obținut suspendarea PUZ-urilor pe o perioadă de un an, deși propusese doi ani de pauză.

"Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General", a arătat primarul într-o declaraţie susţinută la sediul PMB.

Nicuşor Dan i-a felicitat pe consilierii municipali din partea majorităţii pentru faptul că s-au prezentat toţi la vot şi au rezistat "presiunilor pe care le-au avut, fiecare dintre ei, de la toate aceste reţele care au făcut rău" Capitalei.

"Bucureştiul pierdea oportunităţi de dezvoltare, cum sunt metroul de suprafaţă, salba de lacuri din nordul Bucureştiului. Este un semnal pentru toţi investitorii de bună credinţă, pentru arhitecţi, pentru constructori că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare, iar această dezvoltare trebuie să fie sustenabilă şi mai ales trebuie să fie făcută pentru cetăţean şi nu pentru nişte interese speculative. Este, deci, o victorie a societăţii civile, care reclamă de ani de zile aceste abuzuri urbanistice împotriva unor reţele de interese. O victorie materializată de această coaliţie PNL-USR, care are majoritatea din Consiliul General", a mai spus Nicușor Dan.

Ce înseamnă, de fapt, PUZ-ul

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un proiect cu caracter de reglementare specifică detaliată a dezvoltării urbanistice a unei zone.

De asemenea, asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a acelei zone cu prevederile Planului Urbanistic General al localității aparținătoare.

Prin intermediul acestui plan se vor stabili reglementările de urbanism și planul de acțiuni care vor trebui aplicate în utilizarea terenurilor și construcțiilor din acea zonă.

Alegerea proiectantului în vederea elaborării documentației PUZ este o decizie importantă, deoarece experiența acestuia este un element decisiv.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) poate modifica următorii parametri:

- Retragerile față de limitele proprietății;

- Procentul de ocupare al terenului (POT);

- Coeficientul de utilizare al terenului (CUT);

 -Aliniamentul viitoarei construcții față de parcelele învecinate;

- Regimul de înălțime;

- Înălțimea maxim admisă și înălțimea la cornișa viitoarei construcții;

- Scoaterea din extravilan și introducerea în intravilan, ș.a.;

- Delimitarea și ocrotirea fondului arhitectural-urbanistic (în cazul în care există în zona vizată);

- Micșorarea sau chiar eliminarea unor posibile riscuri naturale sau provocate de om;

- Obiectivele destinate utilității public;

- Protecția mediului;

- Măsurile permise și restricțiile din Regulamentul Local de Urbanism (RLU) aferent.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-02-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE