2024-04-25 12:49

Deficit de APĂ în sol în cultura GRÂULUI în Muntenia, Transilvania, Moldova și Dobrogea

 |  16:02
Deficit de APĂ în sol în cultura GRÂULUI în Muntenia, Transilvania, Moldova și Dobrogea

Prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 13 - 19 ianuarie 2022 arată că rezerva de apă în cultura grâului de toamnă se va încadra, în următoarele zile, în limite apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia. Nu despre același lucru putem vorbi în Dobrogea, zone din Moldova, Muntenia şi Transilvania, unde se vor înregistra deficite de apă în sol.

"În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi a Moldovei. În Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul şi izolat nordul Munteniei, sudul Transilvaniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă)", potrivit prognozei ANM.

Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.

Agrometeorologii arată că sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11 frunze). De asemenea, în toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic, scrie Agerpres. Lucrările agricole specifice acestei perioade, respectiv arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Potrivit ANM, în această perioadă se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 9 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 7 grade, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 1 şi 12 grade, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între -5 şi 6 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, izolat producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol, îndeosebi în depresiuni.

Sub aspect pluviometric, sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă.

Specialiştii ANM recomandă pentru această perioadă controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole, lucrări agrotehnice (arături şi tăieri) la pomii fructiferi şi viţa-de-vie precum şi efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-12



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE