2020-10-20 05:36

Cum se poate obține, în cazuri speciale, anularea cărții de identitate a vehiculului în baza de date a RAR

 |  13:59
Cum se poate obține, în cazuri speciale, anularea cărții de identitate a vehiculului în baza de date a RAR

Pentru cazurile deosebite, în care situația particulară a unui vehicul rutier nu mai permite identificarea acestuia (vehicul exportat din România, dezmembrat, furat etc.), Registrul Auto Român (RAR) vine în sprijinul deținătorilor de vehicule cu varianta de anulare a cărții de identitate a vehiculului (CIV) în baza de date proprie, operațiune care permite radierea vehiculului chiar și în absența CIV, informează instituția.

În prezent, conform legislației aplicabile în România, eliberarea duplicatului cărții de identitate a vehiculului este condiționată de identificarea vehiculului de reprezentanții Registrului Auto Român.

Pentru un vehicul care a obținut anterior CIV de la RAR, acest document este solicitat de autoritatea de înmatriculare pentru orice operațiune specifică, inclusiv radierea din circulație.

În situații excepționale, precum cele menționate mai sus, reprezentanțele RAR pot anula cartea de identitate a vehiculului (CIV) în baza de date proprie, însă doar la solicitarea deținătorului vehiculului, motivată și justificată prin documente cu privire la situația actuală a vehiculului în cauză.

Anularea CIV în baza de date a RAR se poate dispune doar în următoarele situații:

• Sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care identifică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);

• Este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;

• Este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza noastră de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Pentru efectuarea acestei activități, deținătorul vehiculului (sau împuternicitul său legal) se poate adresa uneia dintre reprezentanțele RAR, unde trebuie să depună unul din documentele menționate anterior și să solicite anularea CIV. În cadrul reprezentanței RAR, dosarul va fi evaluat și se va emite o adresă prin care se comunică solicitantului rezoluția pentru vehiculul respective, precizează experții Registrului Auto Român.

Potrivit acestora, anularea CIV în baza de date a RAR reprezintă o soluție limită, în sprijinul deținătorilor de vehicule care nu mai pot fi supuse identificării de către personalul RAR. Pentru toate celelalte cazuri în care vehiculele pot fi identificate, RAR eliberează duplicat CIV doar cu respectarea prevederilor legale aplicabile în domeniu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-10-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE