2024-04-20 17:23

Cum comentează Alexandru Rafila restricţiile pentru NEVACCINAȚI

 |  18:45
Cum comentează Alexandru Rafila restricţiile pentru NEVACCINAȚI

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a vorbit într-o intervenţie la Antena 3 despre campania de vaccinare şi despre posibilele restricții care ar putea fi impuse şi în România pentru cei nevaccinați.

Situația epidemică din România este una a extremelor. În ciuda ratei mici de vaccinare numărul de morți și infectări rămâne scăzut. Ieri nu a fost înregistrat niciun deces, iar astăzi a fost anunțată moartea unui om. În schimb, a fost o creștere ușoară la numărul de infectări.

Întrebat cum ar trebui să acționăm noi în România pentru a ne asigura că nu vom avea alte probleme la toamnă, profesorul Alexandru Rafila a precizat că nu avem foarte multe soluții sau soluții diferite față de cele utilizate în alte țări din Uniunea Europeană pentru că noi suntem membri ai Uniunii Europene.

„În aceste condiții în mod evident trebuie foarte strict monitorizată circulația tulpinilor în România și eventualele focare trebuie rapid puse sub control. În perioada următoare, probabil, această creștere moderată, inițială va fi mai puțin comunitară și mai mult concentrată în focare pe de o parte. Pe de cealaltă parte campania de vaccinare este cea care oferă siguranță.

Cazurile grave, spitalizarea și decesele sunt evitate la persoanele care sunt vaccinate. Atunci în mod evident vaccinarea este răspunsul. Din păcate, noi avem o acoperire vaccinare redusă și chiar dacă am corobora acoperirea vaccinală cu persoane care s-au imunizat prin trecerea prin boală cu siguranță că nu depășim 50% față de alte țări care au răspuns imun generat de boală și de vaccinare mult mai mare.

Din cauza asta eu am anumite rezerve și cred că cel mai important lucru ar fi să încercăm să ne convingem concetățenii că mai avem câteva săptămâni la dispoziție încât acoperirea vaccinală să se apropie de cea din țările din Uniunea Europeană.

Noi suntem pe ultimul loc și, din nefericire, succesul campaniei de vaccinare a fost extrem de limitat şi în momentul de față putem chiar să discutăm de un eșec pentru că în fiecare zi se vaccinează undeva între 5 și 10 mii de persoane. Este foarte puțin", a spus Alexandru Rafila.

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării”

Întrebat cum vede deciziile luate de alte state europene de a limita accesul  în locuri precum cinematografe teatre și restaurante dacă nu prezinți certificatul de vaccinare, Alexandru Rafila a subliniat că atât timp cât nu se vor face discriminări între persoanele vaccinare şi persoanele nevaccinate dar care se testează înainte de a avea acces la o activitate socială, culturală nu este o problemă.

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități și discriminarea să știți că nu este încurajată.

Organizația Mondială a Sănătății tot timpul a menționat acest lucru pentru că nu trebuie să faci discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinați, trebuie însă să faci o campanie de informare țintită pentru fiecare categorie socială.

„Nu poţi să compensezi incapacitatea Guvernului de a face campanie de informare de bună calitate cu masuri punitive”

Ori lucru ăsta nu pre s-a întâmplat. Adică nu poţi să compensezi incapacitatea guvernului de a face campanie de informare de bună calitate și de a convinge lumea să se vaccineze cu măsuri punitive", a mai spus Alexandru Rafila.

Referitor la listele cu țările cu risc epidemiologic actualizate de CNSU periodic medicul Alexandru Rafila a recomandat de asemenea o mai bună informare astfel încât românii întorși din vacante să nu fie puși în situații limită acasă.

„Ar trebui să existe și o campanie de informare foarte clară pentru turiști atât pentru adulți și mai ales pentru copii. Lucrurile trebuie explicate mult mai bine, astfel încât oamenii să nu intre într-o situație limită și să fie obligați, de exemplu, să intre în carantină întreaga familie la întoarcerea în țară dacă cumva nu este vaccinat sau unii membrii ai familiei", a spus Alexandru Rafila la Antena 3.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-07-25



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE