2021-07-28 17:20

UPDATE. Cod portocaliu de caniculă în opt judeţe din sudul şi vestul ţării

 |  10:00
UPDATE. Cod portocaliu de caniculă în opt judeţe din sudul şi vestul ţării

UPDATE, ora 13.26: Meteorologii extind codul portocaliu de caniculă. 40 de grade în Capitală. Codul portocaliu anunţat de meteorologi va cuprinde marţi şi Capitala. Canicula va persista în sudul şi sud-estul ţării. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti) temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

UPDATE, ora 11.29: Magazinele şi farmaciile trebuie să asigure populaţiei spaţii cu aer condiţionat pe vreme de caniculă, toate echipajele serviciilor de ambulanţă ar trebui să fie la lucru, iar schemele de personal din toate unităţile sanitare au fost revizuite, a declarat luni, pentru RFI, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

 

Meteorologii au emis pentru luni şi marţi Cod portocaliu de caniculă pentru judeţe din sud-vestul ţării şi Cod galben pentru o altă mare parte a teritoriului României.

"Vreau să vă aduc aminte că, în urmă cu circa o săptămână, în mod public, am reluat toate recomandările pe care populaţia trebuie să le ştie, pe care autorităţile locale trebuie să le realizeze în asemenea perioade. Ştiam, eram informaţi de ANM că va urma o asemenea perioadă. Drept urmare, am zis că prevenţia sau prevenirea populaţiei şi autorităţilor este absolut necesară", a afirmat, la RFI, Eugen Nicolăescu.

El a adăugat că a rediscutat cu toate serviciile de ambulanţă din ţară, în sensul de a avea toate echipajele la lucru, pentru a putea interveni în orice situaţie pe care populaţia o reclamă.

Nicolăescu a precizat că au fost revizuite schemele de personal existente în toate unităţile sanitare, astfel încât acestea să poată să asigure intervenţii medicale.

Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să se protejeze în perioada caniculei: "Primul şi poate cel mai important este mesajul către populaţia cu risc, mă refer aici la bătrâni, la bolnavi, la copiii mici, care ar trebui între orele 11,00 şi 18,00 să evite să iasă din casă sau să aibă o expunere mai prelungită la soare. Să se consume minim 1,5-2 litri de lichide pe zi, iar la copii şi la persoanele cu risc, dacă se poate, să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Şi, bineînţeles, atunci când totuşi trebuie să iasă afară din casă, să poarte haine de culoare deschisă, dacă se poate din fibre naturale".

"Autorităţile locale, împreună cu multe magazine, cu multe farmacii ar trebui să asigure, aşa cum am hotărât de comun acord de mai multă vreme, spaţii cu aer condiţionat, pentru ca acei cetăţeni care au nevoie să poată să intre, să-şi revină, să intre într-un ritm normal şi după aceea să-şi urmeze drumul pe care-l au", a completat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în caz de Cod roşu de caniculă se schimbă cu ceva situaţia din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a răspuns: "În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii nu. Probabil că ar trebui să fie vigilenţă puţin mai mare şi probabil că ar trebui iarăşi să fim în stare de alertă totală cu toate serviciile de intervenţie rapidă, dar în asemenea situaţii, după cum ştiţi, se poate trece la măsuri mult mai serioase, în sensul în care se poate întrerupe activitatea între anumite ore, în anumite sectoare de activitate. Dar aceste lucruri le stabileşte comitetul care se instituie la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi acele măsuri se aduc la cunoştinţa populaţiei".

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, un Cod portocaliu de caniculă valabil luni şi marţi în opt judeţe din vestul şi sudul ţării.

Potrivit ANM, luni 29 iulie, canicula se va intensifica în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, unde temperaturile maxime vor atinge 39-40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi, precizează meteorologii.

De asemenea, luni se va menţine Cod galben de caniculă în sudul, vestul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 al disconfortului termic.

Marţi, 30 iulie, Codul portocaliu este instituit în judeţele Olt, Teleorman şi Giurgiu unde canicula se va intensifica, iar temperaturile maxime vor atinge 39-40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Marţi, sub Cod galben de caniculă se vor afla sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Meteorologii notează, însă, că începând de marţi instabilitatea atmosferică se va accentua treptat. Îndeosebi seara şi noaptea vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină.

Duminică, vremea va fi caniculară în vestul, sudul şi local în centrul ţării. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor depăşi 36-37 de grade, iar în sud-vest, izolat, se vor situa în jurul valorii de 38 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-29

Mai multe imagini:
UPDATE. Cod portocaliu de caniculă în opt judeţe din sudul şi vestul ţării
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE