2024-04-20 16:24

Cetățenii români din Afganistan NU AU PUTUT ajunge la aeroport pentru a fi aduși în țară

 |  15:09
Cetățenii români din Afganistan NU AU PUTUT ajunge la aeroport pentru a fi aduși în țară

Unul dintre românii aflați în Afganistan a fost extras cu ajutorul aeronavei Forțelor Aeriene Române. Operațiunea de salvare este mult mai dificilă decât s-a preconizat. Intrările în aeroportul din Kabul sunt controlate de talibani.

Imagini apărute pe internet arată că militanții dispersează cu focuri de armă mulțimea de oameni care încearcă să ajungă la aeronavele NATO.

Românul salvat acum în siguranță se află pe teritoriul altui stat. Încă 15 români mai trebuie extrași.

O echipă a Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Apărării, care s-au deplasat spre Kabul, încearcă să găsească soluții pentru ca  toți românii să ajungă în siguranță pe aeroport și să fie preluați de aeronava română, care în timpul nopții a făcut un zbor și a preluat un singur cetățean român care se afla în aeroportul din Kabul.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că ceilalți cetățeni români care ceruseră asistență pentru evacuare nu au putut fi preluați pentru că nu au putut ajunge la aeroport din cauza ”condițiilor de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul”:

„Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare. Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor, informeaza Antena 3.

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române.”

La momentul derulării operațiunii de către aeronava militară românească erau înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan 33 de cetățeni români.

Dintre aceștia, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-08-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE