2022-10-02 09:15

Cele mai bune metode pentru a ECONOMISI în timpul iernii

 |  23:13
Cele mai bune metode pentru a ECONOMISI în timpul iernii

Sezonul rece se apropie cu pași repezi și tot mai mulți români sunt îngrijorați de factura la gaz. Pentru cei care vor să-și reducă cheltuielile cu gazele naturale, prezentăm o serie de metode care se pot aplica cu ușurință și al căror efect se va vedea în valoarea facturii.

Izolare termică

Un prim pas este evitarea risipirii căldurii. În acest sens, trebuie verificat dacă pereții, tavanul și podelele locuinței sunt izolate corespunzător.

De asemenea, este important să se verifice dacă ușile și ferestrele sunt eficiente din punct de vedere energetic, adică nu pierd căldură.

O altă metodă de a păstra căldura în interior este utilizarea de jaluzele sau de obloane exterioare.

Sisteme de încălzire moderne și eficiente

Potrivit unui studiu realizat în România, aproximativ 27% dintre centralele termice pe gaz sunt mai vechi de 10 ani, acesta fiind un factor important pentru creșterea facturilor la gaze.

Prin urmare, pentru a reduce valoarea facturii, este recomandat să se înlocuiască centralele vechi cu unele noi.

După achiziționarea unei centrale termice, este absolut necesar să se cumpere și un termostat de ambianță. Acesta trebuie setat pe două trepte de căldură, una pentru zi și cealaltă pentru noapte.

Potrivit specialiștilor, pe parcursul lunilor de iarnă, temperatura ideală pe timpul zilei este de 22 de grade Celsius și noaptea 19 grade.

Evitarea acoperirii caloriferelor cu perdele, draperii sau cu piese de mobilier, este un alt mod de a eficientiza consumul de energie calorică. Acoperirea caloriferelor poate genera pierderi de căldură de până la 15%.

Utilizarea unor tehnologii de recuperare a căldurii

În ultimii ani, tot mai mulți consumatori apelează la sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, datorită eficienței și costurilor mici la factura de gaz.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează astfel: aerul cald extras din casă este trecut prin filtre, iar acestea înmagazinează căldura din aer. Pe cealaltă parte, aerul rece de afară este captat, iar odată trecut prin filtre se combină cu căldura reciclată și se degajă în locuință.

Scurtarea dușului cu trei minute

Potrivit specialiștilor, dacă românii ar sta cu trei minute mai puțin la duș, ar putea economisi până la 115 lei de persoană pe an.

Studiile au demonstrat că folosirea unui termostat de ambianță reduce cu până la 25% factura de gaz.

De asemenea, utilizarea unei centrale termice în condensare poate reduce consumul facturii de gaze cu până la 30%, iar într-un an se pot economisi aproximativ 1.000 de lei.

Izolarea termică a pereților și a ferestrelor poate reduce cu până la 50% costurile la încălzire.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE