2021-07-27 00:05

Casa Radio ar putea fi amenajată după modelul muzeului STASI din Berlin

 |  13:41
Casa Radio ar putea fi amenajată după modelul muzeului STASI din Berlin

Casa Radio, construcţia gigant proiectată în comunism la dorinţa expresă a lui Nicolae Ceauşescu şi lăsată acum în paragină, ar putea deveni pe viitor chiar Muzeu al Dictaturii Comuniste după modelul german al sediului STASI din Berlin, devenit acum un obiectiv turistic atractiv pentru toţi turiştii care vizitează capitala Germaniei. Ideea îi aparţine unui senator, care a şi înaintat deja o propunere legislativă ce ar urma să fie discutată în toamnă, atunci când parlamentarii vor reveni din vacanţă.

Odată cu dispariţia dictatorului, clădirea, a cărei construcţie a început la sfârşitul anilor ’80, a fost abandonată de autorităţi, devenind un veritabil rai al boschetarilor din zonă, dar şi al infractorilor şi chiar a criminalilor. Ulterior, datorită locaţiei centrale, dar şi a faptului că ocupa un spaţiu imens, a devenit o ţintă pentru investitori, iar în 2003 s-a şi semnat un parteneriat, abandonat însă din cauza crizei financiare.

În cazul în care proiectul depus în Parlament va primi aviz pozitiv din partea aleşilor, atunci clădirea, de pe balconul căreia Nicolae Ceauşescu a urmărit ultima paradă de 23 August, ar putea deveni, conform planurilor iniţiale, un complex muzeal şi de săli de conferinţe, incluzând şi Muzeul Dictaturii Comuniste, dar şi sediul Instititului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dar şi alte instituţii dedicate studierii perioadei comuniste.

Fondurile neceare, care se ridică la câteva zeci de milioane de euro ar urma să provină şi de la bugetul de stat, dar conform iniţiatorului Valeriu Todirascu, în special din contribuţii private. “Ar rezolva problema clădirii rămase în paragină din 1989, o pată negreă pe arhitectura capitalei”, mai afirmă parlamentarul în expunerea de motive.

Biblioteca naţională inaugurată după aproape trei decenii

Dacă “sora mai mică a Palatului Parlamentului”, aşa cum este cunoscută clădirea aflată pe Calea Plevnei, nu a avut noroc de investitori, în schimb, sediul Bibliotecii Naţionale a fost inaugurat în 2012, la 26 de ani distanţă de la începerea propriu-zisă a lucrărilor. Asemenea Casei Radio, clădirea aflată pe Bulevardul Unirii a fost lăsată în paragină pentru o lungă perioadă de timp, lucrările de reamanajare debutând abia în 2009. Într-o situaţie asemănătoare se aflau şi “Circurile Foamei”, construcţii destinate iniţial distribuirii de hrană, iar în locul cărora se regăsesc acum mall-uri şi chiar sediul unei universităţi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2013-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE