2024-04-20 15:10

Antiviralul folosit în tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19 ar putea fi achizițonat din farmaciile spitalelor

 |  14:31
Antiviralul folosit în tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19 ar putea fi achizițonat din farmaciile spitalelor

Ministerul Sănătății studiază posibilitatea eliberării medicamentului Favipiravir, antiviral folosit în tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19 în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase. Medicamentul trebuie administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul corornavirus în prima săptămână de boală. Ca orice medicament, administrarea Favipiravir ar avea ca și efecte adverse risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.

Astfel, medicamentul va putea fi prescris de medici în ambulator și eliberat din farmacia spitalului, pentru ca pacientul să se poată trata cu el acasă, fără să necesite internare.

Anunțul vine într-un moment în care numărul zilnic de cazuri de COVID-19 în România a atinge recorduri după recorduri.

În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.

In India, țara de proveniență, Favipiravir are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare, precizează Ministerul Sănătății.

"După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie", a declarat dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-09-29

In legatura cu acest articol...

Coronavirus: 10.826 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 1.320 de pacienți sunt internați în stare gravă

Cinci paturi disponibile la ATI la nivel național pentru pacienții COVID




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE