2021-09-24 05:15

“Ambasadorul bunăvoinţei”, violonistul Alexandru Tomescu, a declanşat Războiul imobiliar cu tentă antisemită

 |  14:30
“Ambasadorul bunăvoinţei”, violonistul Alexandru Tomescu, a declanşat Războiul imobiliar cu tentă antisemită

P24

O victimă a Holocaustului riscă să fie dată afară din propria casă din cauza ambiţiilor violinistului Alexandru Tomescu, cunoscut ca artistul căruia i s-a dat în grijă vioara Stradivarius. Acesta spune că Jeny Iancu locuieşte ilegal în casa din București. Faptele îl incriminează însă pe artist. Prin acte false el a reuşit să scoată la vânzare publică imobilul din strada Grigore Cobălcescu nr. 13. În această situaţie s-a ajuns din cauza superficialităţii unor instituţii.

Povestea casei din strada Grigore Cobălcescu nr. 13 începe în 2004, când Curtea de Apel a decis că etajul 1 al imobilului aparţine lui Jeny Iancu. Ceva mai târziu, fiul său Nicolae Moldoveanu a cumpărat apartamentul de la primul etaj de la mama sa cu clauză de uzufruct pe viaţă. Parterul clădirii era ocupat la acel moment de o familie de romi. Prin anul 2005, proprietarul de drept al casei, Ion Perieţeanu, a dobândit dreptul de proprietate pentru parter. Deşi Nicolae Moldoveanu a vrut să cumpere parterul, proprietarul a refuzat. Pentru că dovedit că Jeny Iancu a fost cumpărător cu bună credinţă, printr-un act notarial, proprietarul a recunoscut actele de vânzare-cumpărare. În plus, într-un act notarial se menţionează că Ion Perieţeanu renunţă la orice acţiune în instanţă privind partea de imobil de la primul etaj, compusă din două camere şi dependinţe.

Cumpărători cu scopuri ascunse

Necazurile au început să se abată asupra bătrânei după anul 2011, când violonistul Alexandru Tomescu, prin avocatul său Radu Roşca, a cumpărat parterul cu 100 de mii de euro. Alte 50 de mii de euro i-a plătit proprietarului pentru dreptul de a solicita despăgubiri de la ANRP pentru etajul 1 al clădirii. “Violonistul a renunţat ulterior să solicite despăgubiri de la ANRP, prefarând să ceară aceste sume de la familia noastră, printr-o acţiune de revendicare”, afirmă Nicolae Moldoveanu. Tomescu şi avocatul i-au propus proprietarului de la etaj să-i vândă apartamentul cu 50.000 de euro. Acesta a refuzat şi a început coşmarul. Mai întâi a fost şantajul, care nu a mers. Apoi, s-a trecut la presiuni în forţă.

ISU: foc pus cu intenţie

Pentru a o forţa pe bătrână să plece din casă, acoperişul clădirii a fost incendiat de două ori, în 2011 şi 2013. Din procesele verbale ale ISU reiese că a incendiul a fost provocat “cu flacără deschisă în podul casei”. Nicolae Moldoveanu a făcut plângeri la Secţia 3 de Poliţie, dar în zadar, investigaţia stagnează. După cel de-al doilea incendiu, Alexandru Tomescu a început “lucrările” la acoperiş în plină iarnă, când fiul bătrânei era plecat din ţară. La întoarcere a văzut că acoperişul a fost scos şi a făcut plângere la Poliţia Comunitară. Aceasta a constatat că Alexandru Tomescu nu are autorizaţie de construcţie şi reparaţii, imobilul fiind în zona protejată 43. Alexandru Tomescu a sistat lucrările, dar după trei săptămâni a obţinut autorizaţiile necesare de la Primăria Capitalei. “El a vrut să mă oblige să vând prin deteriorarea casei”, afirmă Nicolae Moldoveanu. A urmat un întreg scandal cu utilităţile casei, care erau pe numele lui Nicolae Moldoveanu, pentru plata cărora au urmat nişte procese în instanţă, pentru  că Tomescu se branşa ilegal, iar facturile la apă şi gaze depăşeau orice imaginaţie, de ordinul zecilor de mii de lei noi.

Începe lupta în justiţie

Două procese de revendicare a etajului clădirii au fost pierdute de Alexandru Tomescu în 2014, deşi a fost reprezentat în instanţă de celebrul Valeriu Stoica. Cu toate acestea, între timp s-au derulat două procese de evacuare, respinse de Judecătoria Sector 1 în 2013. Apoi, violonistul a făcut la Poliţie o plângere de ocupare abuzivă a casei, soldată cu NUP tot în 2013. Neştiind ce să-i mai facă, Alexandru Tomescu a început să verifice datoriile familiei. Ca urmare a unor datorii acumulate în timp din cauza unei acţiuni ilegale a BNR despre care Ziarul PUTEREA a relatat pe larg pe 6 mai 2015, cardul de plăţi al lui Nicolae Moldoveanu a fost blocat la o creanţă 15.000 de euro. Prin metode neortodoxe violonistul a reuşit să cumpere creanţa de 15.000 de euro cu 7.500 de euro (sic!). Nicolae Moldoveanu suspectează că violonistul are “susţinere” din partea Serviciilor, mai ales că un regulament al BNR spune că ”pot fi vândute creditele sau creanţele numai către persoane fizice autorizate”. În plus, banca era obligată să-i aducă la cunoştinţă creditorului acest lucru. Documentul a fost încheiat la un biroul notarial al lui Alexandrescu Liuba Liliana, trimisă în judecată pentru constituirea de grup infracţional în dosarul bancherilor BRD. În prezent, biroul notarial este închis. Mai mult, banca nu comunică cesiunea de creanţă la domiciliul lui Nicolae Moldoveanu, ci la altă adresă din România la care nu locuieşte. Alexandru Tomescu a solicitat apoi încuviinţarea executării silite la Judecătoria Sectorului 3, în condiţiile în care nici pârâtul, nici reclamantul nu aveau domiciliul în acest sector. Cu toate acestea, Judecătoria Sector 3 a respins solicitarea pentru că reclamantul nu a făcut dovada cesiunii de creanţă. Violonistul nu a făcut apel la această decizie, pentru că nu putea face dovada notificării, aşa că şi-a încercat norocul la Judecătoria Sector 1. Numai că şi aici decizia a fost identică. Peste alte patru luni, a depus aceleaşi acte, adică fără contractul de cesiune de creanţă, dar obligându-se să-i aducă la cunoştinţă lui Nicolae Moldoveanu, la Judecătoria Sector 1. Cererea a fost admisă de această dată, dar obligaţia reclamantului nu a fost realizată. Nicolare Moldoveanu a cerut în instanţă suspendarea executării şi a contestat executarea. În prezent, apelul este pe rolul instanţelor. Cu toate acestea, Alexandru Tomescu a solicitat vânzarea publică a apartamentului.

Licitaţie suspectă: preţ de pornire 41.000 de euro

Fără contract de cesiune, fără dovezi procedurale clare, executorul judecătoresc Paula Daniela Şomâldoc afişează pe 5 ianuarie 2016 anunţul de licitaţie publică, stabilită pentru data de 8 februarie 2016, cu preţul de pornire de 41.000 de euro. Contactată de redactorul PUTEREA, executorul judecătoresc a refuzat să-şi explice demersul, în condiţiile în care nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă cu privire la executarea silită.

Fiţe de artist

Alexandru Tomescu a devenit cunoscut opiniei publice după ce a câştigat dreptul de a cânta la vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii şi Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti. Concursul a fost contestat în zadar de Mădălin Voicu, care a reclamat modificarea limitei de vârstă de la 35 la 45 de ani, pentru violoniştii care s-ar fi înscris în concursul pentru luarea în folosinţă a instrumentului pe o perioadă de cinci ani. Nici violonistul, “ambasador al bunăvoinţei”, titlu acordat în 2012 de Coreea de Sud, pentru cel mai bun roman în rol de “Goodwill Ambassador”, mai mult pentru fluenţa cu care vorbeşte limba coreeană nu a binevoit să dea explicaţii. În același an, el a fost desemnat ambasador al Fundației “Home and Hopes for Children”, care militează pentru o familie și o casă pentru fiecare copil. Datele de contact ale vilonistului sunt preluate de Anca Gheorghe, care susţine că este impresarul artistului, mai exact, “artist manager”. La solicitarea PUTEREA, aceasta a promis că i-o va comunica violonistului, fapt care nu s-a întâmplat, dar nici Alexandru Tomescu nu a răspuns la telefon pentru a explica de ce ţine morţiş să-şi însuşească un apartament dintr-o casă care nu este a lui şi în care nici nu locuieşte.

O victimă a holocaustului, prigonită de Alexandru Tomescu

Jeni Iancu s-a născut sub o stea ghinionistă. Născută din părinţi evrei, ea şi familia ei au reuşit să scape de lagărul nazist, deoarece statul român a mizat mai mult pe conficarea averii şi a banilor deţinuţi de evreii din sudul României. Şcoala populară de artă era la vremea aceea la mare căutare şi bine cotată. Mai întâi, Jeny Iancu a absolvit cursul de balet, iar vreme de câţiva ani a fost balerină la Teatrul Constantin Tănase. Apoi, a făcut un curs de croitorie şi a fost creator de modele până s-a pensionat. La 49 de ani, în 1987, a plecat în Israel, de unde s-a întors în 1994, pentru a fi aproape de fiul ei Nicolae Moldoveanu. Toate cererile de revendicare a bunurilor deţinute de familie au fost respinse de autorităţi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2016-01-10

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE