2020-10-27 19:38

ALERTĂ la granița română-ucraineană. PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în patru gospodării din Delta Dunării

 |  14:30
ALERTĂ la granița română-ucraineană. PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în patru gospodării din Delta Dunării

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, luni, prezenţa pestei porcine africane (PPA) în patru gospodării private din satele Ceatalchioi şi Sălceni din Delta Dunării, a declarat pentru Agerpres directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.

Suspiciunea a apărut vineri, 8 iunie, după câțiva porci din gospodăriile respective au murit, iar rezultatele analizelor de laborator efectuate la Tulcea au confirmat prezenţa virusului. Pentru o a doua confirmare, DSVSA a transmis duminică probe la IDSA, iar, în paralel, autorităţile au trecut la eutanasierea tuturor porcilor din cele patru gospodării şi la neutralizarea şi dezinfectarea micilor ferme şi au impus filtre la trecerea Dunării cu bacul din suburbia Tudor Vladimirescu. Astfel, nici un porc sau un produs din carne de porc provenit din zonă nu poate fi transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului. Plan

Conform Planului de contingenţă al României pentru PPA, medicii veterinari urmează să treacă la sacrificarea tuturor porcilor din exploataţiile de contact din cele două localităţi, dacă acestea există, şi monitorizează efectivele de porcine din comunităţile aflate la o distanţă de până la 10 kilometri de cele două focare. Măsurile din planul amintit interzic totodată mişcarea animalelor din zona respectivă. Boala nu poate fi prevenită

Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a porcilor domestici şi sălbatici care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice. Focarul identificat zilele trecute în cele două sate din comuna Ceatalchioi este primul de acest tip din judeţul Tulcea. Pesta porcină africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2018-06-11



Parerea ta...

LEVST.
12 Iun 2018

fara mustata, e greu sa pricepi daca dragnea sau tariceanu, sta alaturi de iohanis...
NEGRO
12 Iun 2018

Ptiu Drace! Si eu am crezut ca este vorba de portretele lui Dragnea si Tariceanu! Amandoi sunt flamanzi si bolnavi si la fel de periculosi pentru sanatatea Tarii. Daca i-am exporta la altii, sigur ca ar muri de foame. Numai cei care i-au ales ii mai hranesc cu iluziile lor. Dar nici prostia nu tine prea mult de foame. Mitingistii PSD, (ca limbricul ALDE nu s-a prea vazut!) nu intelegeau nimic despre excursia lor la Bucuresti. Ei voiau locuri de munca, salarii, pensii, iar cei doi porci incercau sa-i ameteasca cu raturile lor politicianiste. Nu le-a tinut! Savanta de renume international (am numit-o pe doamna Dancila) nici nu se mai vedea dintre gunoaiele PSD-iste. Cam astia sunteti, domnilor, si tot asa veti ramane, oricat de multi v-ati aduna! Dar astia doi sunt pana la urma simpatici. Nepurceilor!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE