2024-04-25 04:41

2 Iunie - Ziua Naţională pentru Adopţie

 |  10:00
2 Iunie - Ziua Naţională pentru Adopţie

În aprilie 2013, 11 deputaţi şi senatori au iniţiat proiectul de lege privind instituirea la data de 2 iunie a Zilei Naţionale pentru Adopţie. În expunerea de motive aceştia au arătat că principalul obiectiv al proiectului de lege este acela de "creştere a gradului de conştientizare privind realităţile cu care se confruntă copiii din sistemul de protecţie specială ale căror familii nu le pot asigura creşterea şi îngrijirea adecvată şi o mai bună înţelegere a nevoii lor de a avea o familie permanentă", potrivit https://www.cdep.ro/.

Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului la 29 octombrie 2013, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2014.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 188/17 martie 2014, prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii. Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, informează Agerpres.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 1002/2019. Conform OUG 121/25 noiembrie 2021, ANDPDCA s-a reorganizat prin divizare parţială. Astfel, Hotărârea nr. 233/2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a intrat în vigoare la 18 februarie 2022, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I nr. 165, potrivit https://copii.gov.ro/.

Autoritatea pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi a preluat activităţile, posturile, personalul aferent şi patrimoniul corespunzător din domeniul protecţiei şi promovării persoanelor cu dizabilităţi. Autoritatea pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, se află în subordinea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi în condiţiile legii.

Ca urmare a divizării parţiale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii îşi schimbă denumirea în Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, organ de specialitate al administraţiei publice centrale care trece în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, cu păstrarea activităţii, personalului şi patrimoniului aferente programelor din domeniul protecţiei copilului şi adopţiei. Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numiţi în condiţiile legii.

La 8 august 2022, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, https://mfamilie.gov.ro/, în primele trei luni ale anului 2022, au fost adoptaţi 418 copii aflaţi în grija statului, cu 100 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021. La aceeaşi dată erau aproape 6.000 de copii adoptabili. La sfârşitul lunii martie, în sistemul de protecţie specială, se aflau aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceştia, în centrele de plasament erau peste 2.800 de copii, restul fiind îngrijiţi în case de tip familial, apartamente, de asistenţi maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii. În 2021, s-a înregistrat un record absolut în materie de adopţii - 1.653 de copii au fost adoptaţi, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-06-02



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE